- Nordpolisen har smeltet to tredeler på ett år

Kajakkadvokat kom 135 km nord for Spitsbergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den britiske eventyreren Lewis Gordon Pugh padlet nordover fra Svalbard for å rette oppmerksomheten mot klimaendringer. Han ble stoppet av isen rundt 1.000 kilometer fra Nordpolen.

38 år gamle Pugh - advokat av profesjon -  kom 135 kilometer nord for Spitsbergen.

Ifølge AFP er det så langt nord noen har kommet i kajakk. Han plantet flaggene til 192 land på isen etter å ha nådd den 81. nordlige breddegrad.

- I fjor på denne breddegraden så jeg tre meter tjukk is. Nå kan jeg bare se en meter tjukk is. I 2007 spådde jeg at Arktis ville være mer eller mindre uten is på sjøen om sommeren innen ti år. Alt jeg har sett på ekspedisjonen min, bekrefter den spådommen, sa han fredag.

- En seier å mislykkes
Da han søndag startet turen mot Nordpolen, uttalte Pugh at det ville være en seier å mislykkes ettersom det ville bety at polisen fortsatt er intakt.

I fjor svømte Pugh en kilometer i ei råk på Nordpolen, også da for å rette oppmerksomheten mot virkningen av klimaendringer. I Norge er han også kjent for å ha svømt Sognefjorden på langs. (NTB-AFP-Reuters).

DRAMATISK SMELTING:  Den padlende advokaten og eventyreren Lewis Gordon Pugh ble stoppet av en meter tykk is 135 kilometer nord for Spitsbergen. For ett år siden støtte han på tre tykk is i samme område. Foto: AFP/SCANPIX.
DRAMATISK SMELTING: Den padlende advokaten og eventyreren Lewis Gordon Pugh ble stoppet av en meter tykk is 135 kilometer nord for Spitsbergen. For ett år siden støtte han på tre tykk is i samme område. Foto: AFP/SCANPIX. Vis mer
- Nordpolisen har smeltet to tredeler på ett år
SOGNEFJORDEN: I juli 2004 svømte eventyrer og advokat Lewis Gordon Pugh Sognefjorden på langs, her fra starten i Skjolden innerst i Lustrafjorden. Sjøtemperaturen lenger ute i fjorden viste + 6.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer