LEVERT EVALUERINGEN: Politimester Sissel Hammer (t.v.) og Nordre Buskerud politidistrikt har foretatt en intern evaluering av innsatsen 22. juli. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
LEVERT EVALUERINGEN: Politimester Sissel Hammer (t.v.) og Nordre Buskerud politidistrikt har foretatt en intern evaluering av innsatsen 22. juli. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Nordre Buskerud-politiet er ferdig med sin Utøya-evaluering

Leverte den fra seg i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt fem tjenestemenn har siden starten av september arbeidet med å karlegge alle detaljer rundt politiinnsatsen på Utøya 22. juli. Arbeidet har resultert i en rapport på godt over hundre sider.

- I dag har vi sendt fra oss rapporten til politiets sentrale evalueringsutvalg for videre behandling, opplyser politimester Sissel Hammer ved Nordre Buskerud politidistrikt.

Vil ta lærdom Hun understreker at rapporten kun er politidistriktets egen evaluering og at det bare er en liten del av det omfattende evalueringsarbeidet som gjøres etter 22. juli.

- Ønsket er at hele Politi-Norge skal kunne dra nytte av de erfaringene vi fikk på Utøya 22. juli, sier Hammer.

Materialet som ligger til grunn for rapporten er blant annet intervjuer med polititjenestemenn, video -og bildemateriale, samt lydopptak fra nødtelefoner og politisamband.

Nøye med klokkeslett Klokkeslettet for arrestasjonen av Anders Behring Breivik har vært gjenstand for diskusjon, og politiet selv har i ettertid endret tidspunktet fra klokken 18.27 til mellom klokken 18.32 og 18.34 22. juli. For å få tidspunktet så nøyaktig som mulig har evalueringsgruppen blant annet hentet inn eksterne eksperter for å synkronisere de ulike klokkene som ble brukt under aksjonen.

- Dette er metoder vi har brukt for blant annet den første nødmeldingen og pågripelsen av gjerningsmanne, sier politioverbetjent Tore Lien, leder for evalueringsgruppen i Nordre Buskerud.

Stadig nye detaljer på plass Lien opplyser at gruppen som har arbeidet med rapporten har fått på plass nye detaljer hver eneste dag.

- Etter måneder med intens jobbing har vi endelig klart å rekonstruere hendelsesforløpet på en skikkelig måte. Likevel kan jeg ikke utelukke at andre evalueringsgrupper vil finne flere detaljer og komme til andre konklusjoner enn det vi har, opplyser han.

Evalueringsrapporten fra Nordre Buskerud politidistrikt er enn så lenge unntatt offentligheten av hensyn til det videre evalueringsarbeidet.

(NTB)

EVALUERT: Innsatsleder Håvard Gåsbakk var med på pågripelsen av Anders Behring Breivik. Foto: Terje Bendiksby/AFP/Scanpix
EVALUERT: Innsatsleder Håvard Gåsbakk var med på pågripelsen av Anders Behring Breivik. Foto: Terje Bendiksby/AFP/Scanpix Vis mer