Nordre Puttjern fylles opp

Oslo (NTB): På ei uke har vannstanden i det lekkasjerammede Nordre Puttjern i Østmarka i Oslo steget med nesten to meter.Vannstanden i Nordre Puttjern er blitt kraftig redusert ved at vann er lekket ned i jernbanetunnelen Romeriksporten som går rett under tjernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefsingeniør Øystein Aars i Norges vassdrags- og energiverk (NVE) sier at vanntilførselen til tjernet har fått et gjennomslag fordi grunnvannstanden i området rundt tjernet er i ferd med å nå tidligere nivå. Vannet kommer fra Søndre Puttjern som igjen får vann pumpet opp fra Kroktjern gjennom en gummislange.

Lavest i september

Den laveste vannstanden i Nordre Puttjern etter at lekkasjen til Romeriksporten begynte, ble målt 30.september i år. Siden den gang er vannet i Nordre Puttjern steget med 2,36 meter.

Tilsiget til Nordre Puttjern vil avta utover vinteren, så Aars mener det vil være klokt å fortsette med pumpingen av vann fra Kroktjern. NVE har fått i oppdrag av NSB Gardermobanen å overvåke vannstanden i Østmarka.

I det langt større Lutvann er vannstanden steget med 7 cm i siste uke. Også dette vannet er utsatt for lekkasje til Romeriksporten.

Tetningsarbeider

Mens vannet fylles i de lekkasjerammede tjernene, pågår tetningsrabeidet i Romeriksporten for fullt. Det er nå støpt en betongsåle på 450 meter i tunnelen under Lutvann, og støpearbeidet vil fortsette til det er lagt betongsåle under hele Lutvanns-sonen, dvs. litt over en kilometer lang såle.

Den samlede vannlekkasjen til tunnelen ble 14. desember målt til vel 3.000 liter i minuttet. Nye målinger skal foretas 4. januar.

NSB Gardermobanen har inne en konsesjonssøknad hos NVE om midlertidig sekning av grunnvannet i Østmarka. Søknaden vil bli ferdigbehandlet før jul.