- Nordryggen, hæ ?

- Fjellet heter jo allerede Skanderna, påpeker svensk geolog.

GAMMELT FJELL - NYTT NAVN:  Svarthetta (under sola) i Trollheimen har alltid ligget der den ligger. Nå har endelig det norske langfjellet gjennom hele kongeriket fått et navn - til svenskenes overraskelse. Men assosiert medlem Svarthetta er fortsatt Svarthetta - her påske 2013. FOTO: JOHNNY REMMEREIT/DEN NORSKE TURISTFORENING.
GAMMELT FJELL - NYTT NAVN: Svarthetta (under sola) i Trollheimen har alltid ligget der den ligger. Nå har endelig det norske langfjellet gjennom hele kongeriket fått et navn - til svenskenes overraskelse. Men assosiert medlem Svarthetta er fortsatt Svarthetta - her påske 2013. FOTO: JOHNNY REMMEREIT/DEN NORSKE TURISTFORENING. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den 1 300 kilometer lange fjellkjeden fra Rogaland i sør til Finnmark i nord, har hittil vært navnløs.

Nå døpes den Nordryggen.

Litt merkelig, mener svenskene, som lenge har hatt et navn på fjellene.

I alle år har den norsk-svenske fjellkjeden som omfatter kjente fjellområder som Hardangervidda, Jotunheimen, Rondane, Trollheimen, Saltfjellet, Okstindane og Lofoten, vært navnløs - i Norge.

5 000 forslag I år har det vært arrangert en navnekonkurranse for å få satt navn på fjellkjeden, og 5 000 forslag ble sendt inn.

At Nordryggen gikk av med seieren, er et godt valg, synes navneforsker Tor Erik Jenstad ved NTNU. Han påpeker at navnet er nylaget, men godt kunne vært et tradisjonelt navn.

- Nordryggen står trygt rotfestet i norsk navnetradisjon og beskriver lokaliteten som skal navnsettes. Det er dannet etter et velkjent mønster, der sisteleddet, i dette tilfellet - ryggen, som forteller hva slags lokalitet det er snakk om, sier Jenstad.

Svensk geolog: - Merkelig Den svenske geologen Mike Stephens stiller seg på sin side litt undrende til det hele. På svensk har fjellkjeden nemlig lenge hatt et offisielt navn - Skanderna.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer