- Nordryggen, hæ ?

- Fjellet heter jo allerede Skanderna, påpeker svensk geolog.

 GAMMELT FJELL - NYTT NAVN:  Svarthetta (under sola) i Trollheimen har alltid ligget der den ligger. Nå har endelig det norske langfjellet gjennom hele kongeriket fått et navn - til svenskenes overraskelse. Men assosiert medlem Svarthetta er fortsatt Svarthetta - her påske 2013. FOTO: JOHNNY REMMEREIT/DEN NORSKE TURISTFORENING.
GAMMELT FJELL - NYTT NAVN: Svarthetta (under sola) i Trollheimen har alltid ligget der den ligger. Nå har endelig det norske langfjellet gjennom hele kongeriket fått et navn - til svenskenes overraskelse. Men assosiert medlem Svarthetta er fortsatt Svarthetta - her påske 2013. FOTO: JOHNNY REMMEREIT/DEN NORSKE TURISTFORENING.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 1 300 kilometer lange fjellkjeden fra Rogaland i sør til Finnmark i nord, har hittil vært navnløs.

Nå døpes den Nordryggen.

Litt merkelig, mener svenskene, som lenge har hatt et navn på fjellene.

I alle år har den norsk-svenske fjellkjeden som omfatter kjente fjellområder som Hardangervidda, Jotunheimen, Rondane, Trollheimen, Saltfjellet, Okstindane og Lofoten, vært navnløs - i Norge.

5 000 forslag I år har det vært arrangert en navnekonkurranse for å få satt navn på fjellkjeden, og 5 000 forslag ble sendt inn.

At Nordryggen gikk av med seieren, er et godt valg, synes navneforsker Tor Erik Jenstad ved NTNU. Han påpeker at navnet er nylaget, men godt kunne vært et tradisjonelt navn.

- Nordryggen står trygt rotfestet i norsk navnetradisjon og beskriver lokaliteten som skal navnsettes. Det er dannet etter et velkjent mønster, der sisteleddet, i dette tilfellet - ryggen, som forteller hva slags lokalitet det er snakk om, sier Jenstad.

Svensk geolog: - Merkelig Den svenske geologen Mike Stephens stiller seg på sin side litt undrende til det hele. På svensk har fjellkjeden nemlig lenge hatt et offisielt navn - Skanderna.

- I Sverige har den et navn, så dette er litt merkelig, sier han.

Geolog Henrik Svensen er initiativtaker til navnekonkurransen og godt fornøyd med at fjellkjeden ikke lenger er navnløs på norsk.

- Lokalt har det eksistert navn på mindre deler av fjellkjeden, både på norsk og svensk side. Nordryggen dekker hele fjellkjeden, og dette blir et godt navn i dagligtalen, mener han.

De øvrige finalistene i navnekonkurransen var Eventyrfjella, Jutulfjella, Midgardsfjella, Skandesfjella, Trollfjella og Vikingfjella.

Og den høyeste toppen i Nordryggen?  Prøv å gjette før du klikker deg inn på svaret her.

(NTB).