Nordsjø-dykkerne får ikke erstatning

BERGEN/DRØBAK: To sosialministere har gitt sine løfter om at skadde Nordsjø-dykkere skal få erstatning på opptil 200000 kroner fra staten. Ordningen skulle tre i kraft fra 1. juli i år. Men fortsatt har ingenting skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi frykter vi må gå enda ei jul i møte uten å få bekreftet at Olje-Norge viser sitt sanne ansvar, sier Tom Engh og hans kone Merete Engh.

Tom Engh jobbet som metningsdykker i Nordsjøen fra 1973 og til han ble ødelagt i en alvorlig ulykke en oktoberdag i 1978.

Etter en dokumentarserie i Dagbladet i september i fjor fattet dykkerne håp om å få noe igjen fra den samme staten som i dag lever rikt på innsatsen til pionerene som ofret seg på 1970- og 80-tallet.

Flere sentrale politikere kom på banen. Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa og hennes etterfølger Guri Ingebrigtsen ga løfter om engangsutbetalinger på opptil 200000 kroner.

- Altfor lite for ødelagte og tapte liv, men tross alt et bevis for at Olje-Norge tar et ansvar, svarte dykkerne.

Men nå nærmer jula seg uten at dykkerne har fått vite annet enn at Rikstrygdeverket venter på å få laget søknadsskjemaer.

Skylder på data

Kontorsjef Sven Lindstrøm i Rikstrygdeverket skylder på at det har tatt tid å utvikle et eget datautbetalingsprogram for dette formålet.

- Vi har måttet lage egne skjemaer, og når det er så mye penger involvert, må vi ha et oppfølgingssystem i dataanlegget vårt. Det skal være i orden om få dager. Da skal vi sende ut pressemelding og annonser - også i oljearbeidernes fagblad - for å gjøre dykkerne kjent med hva de må gjøre for å søke om erstatning, sier han til Dagbladet.

Han forteller at de aktuelle søkerne selv må ta kontakt med Fylkestrygdekontoret i Rogaland eller nærmeste trygdekontor for å få et søknadsskjema.

- Når vil de få erstatningsoppgjøret?

- Det er ingenting som tilsier at det vil bli lang saksbehandlingstid.

- Dykkerne får altså penger til jul?

- Nei, jeg tror ikke det er realistisk at de kan få penger før jul, men i januar eller februar tror jeg at vi kan starte med utbetalinger, sier Lindstrøm.

Andre dykkere sier at de har merket seg hvor enkelt direktørene i Statoil sikret seg klekkelige bonusavtaler og minner og at dykkerne har bidratt til rikdommen også i statsoljeselskapet.

Mistet sertifikatet

En oktoberdag i l973 krøp Tom Engh inn i dykkerklokka for å gjøre en jobb på 80 meters dyp på Ekofiskfeltet.

- Slangen til dykkerklokka var ikke skikkelig renset. Jeg mistet bevisstheten etter å ha pustet inn oksygen og helium blandet med talkum. Da jeg våknet opp, måtte jeg ha ny luft og dro dermed inn en ny talkumcocktail rett ned i lungene. Og besvimte igjen. Ved et hell ble jeg reddet opp i dekomprimeringskammeret. Der mistet jeg bevisstheten flere ganger, forteller han.

Tom Engh ble satt på land og fratatt dykkersertifikatet for godt. Han ble satt helt ut av spill som følge av ulykken og har aldri fått hjelp til behandling.

Tom Engh mener at 16 yrkesskadde dykkere har gitt opp og tatt sine egne liv. Menn som i utgangspunktet var sterke og kvalifiserte til en av de mest krevende jobbene i norsk arbeidsliv. Det finnes ingen offentlige oversikter over selvmord blant dykkerne. Tallene kan være usikre.

<B>VENTER:</B> Tom Engh mistet dykkerserfikatet og er medisinsk ødelagt etter å ha gjort sin innsats som dykker i oljevirksomheten i Nordsjøen. Han har kjempet mot norske myndigheter om økonomisk oppreisning siden 1987. Han venter fremdeles på svar.