Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordsjødykkere møtte Bondevik

Utenfor Statsministerens kontor står en mann og skjelver. I årevis har Rolf Guttorm Engebretsen kjempet for å få presentere de tidligere nordsjødykkernes sak for statsministeren. I dag har han endelig oppnådd det. Han er lykkelig. Men kroppen hans orker ikke mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han skjelver ukontrollert. Seinskadene etter flere tusen arbeidsdykk i Nordsjøen, river i kroppen hans.

- Hvis jeg må konsentrere meg lenge, begynner jeg å skjelve slik, forklarer han med øynene lukket.

Skyldtynget

Bare minutter før sto han i lyset av pressefotografenes blitzlamper og takket Kjell Magne Bondevik for at han ville ta imot Nordsjødykkeralliansen.

- Jeg har tatt imot nordsjødykkerne i dyp takknemlighet for det store pionerarbeidet de gjorde. Det hadde enormt stor betydning for det norske samfunnet. Vi vet at de jobbet under forhold som vi ser tilbake på med betydelig skyldfølelse, sa statsminister Bondevik etter det halvtimes lange møtet.

Nordsjødykkerne la grunnlaget for det norske oljeeventyret. Men kunnskapen om ekstremdykkingen på dypt vann var for dårlig, utstyret likeså.

I dag sliter mange av dykkerne med depresjoner, søvnvansker, dårlig hukommelse, konsentrasjonsvansker og andre alvorlige seinskader. En granskingskommisjon er nedsatt for å se på deres skjebne. Resultatet er ventet til våren.

Hittil har totalt 66 dykkere fått inntil 200000 kroner i erstatning for helseskadene de har pådratt seg. Statoil vil betale inntil 750000 kroner i erstatning.

Fikk hjelp fra Kirken

- Det er ikke for pengene vi gjør dette. Men vi vil bli tatt alvorlig. Sannheten om hva som skjedde må komme fram, sier Tom Engh, også tidligere nordsjødykker.

Det er tidlig formiddag på Grand Hotel i Oslo. Tom Engh, hans kone Merete Engh, Rolf Guttorm Engebretsen og biskop Ole D. Hagesæther i Bjørgvin forbereder møtet med statsministeren.

I flere år har Nordsjødykkeralliansens representanter kjempet for å få møte statsministeren. Jens Stoltenberg sa nei. Men via biskop Hagesæther har alliansen fått et møte med Bondevik.

- Det handler om verdighet, om å bli tatt på alvor, sier Hagesæther, som har engasjert seg i dykkersaken.

Nødropene hørt

Sammen går de fire opp til Statsministerens kontor, fåmælte og spente. Under møtet ga statsministeren dem ingen lovnader, men forventningene ble likevel innfridd. For Bondevik hørte på det de hadde å si.

- Nå vet vi at nødropene er hørt. Nå behøver vi ikke å skrike lenger, sier Tom Engh.

TAKKET BONDEVIK: - Jeg vil takke for den muntlige anerkjennelsen vi har fått, sa Rolf Guttorm Engebretsen (t.v.) til statsminister Kjell Magne Bondevik. Til stede var også biskop Ole Hagesæther i Bjørgvin, Merete Engh og Tom Engh fra Nordsjødykkeralliansen. Alle foto: ALEXANDER NORDAHL
SKADD I DYPET: Møtet med statsminister Kjell Magne Bondevik var en kraftanstrengelse for den tidligere nordsjødykkeren Rolf Guttorm Engebretsen, som er blitt ufør på grunn av seinskader etter ekstremdykkingen. Etter møtet lener Engebretsen seg inntil regjeringsbyggets mur, og skjelver ukontrollert.
Hele Norges coronakart