Nordsjøen streikerammet

Fare for utblåsning i en brønn på Valhallfeltet i Nordsjøen førte til at en dispensasjonssøknad fra streiken ble behandlet i rekordfart i formiddag. Med nødvendig utstyr på plass regner BP Amoco med å få kontroll med brønnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Logistikksjef Terje Ohrstrand berømmer Oljeindustriens Landsforening og Norsk Olje-og Petrokjemisk Fagforbund for å reagere så fort.

- Vi har hatt problemer med denne brønnen en måneds tid. Hvis den ikke hadde blitt sikret, kunne situasjonen blitt alvorlig, sier Ohrstrand.

Informasjonsdirektør Sveinung Sletten i BP Amoco Norge karakteriserer situasjonen som «relativt udramatisk».

- Det som skjedde var at det begynte å lekke inn vann i borehullet som kunne fortrenge boreslammet. Siden dette slammet utgjør et vern mot utblåsning måtte vi fylle på med mer boreslam. Men brønnen har i tillegg en sikkerhetsventil, sier han til Dagbladet.

Storstreiken blant LO-medlemmene som rammer slepebåter og forsyningsbaser kan få store konsekvenser for Nordsjøen fra midten av neste uke. Da er oljelagrene på Mongstad og Sture fulle. Troll og Oseberg-feltene har ingen alternative måter å bli kvitt råoljen på. Også transporten gjennom Statpipe-rørledningen kommer til å stoppe.

Ikke ramme

- Vi har sagt at vi skal skjerme Nordsjøen.Det står vi fast på, sier LO-sekretær Liv Undheim til Dagbladet. NHO har ikke videreformidlet mengder av dispensasjonssøknader fra berørte i oljevirksomheten.

- Vi tar til etteretning at NHO har holdt seg strengt til bestemmelsene, sier informasjonsdirektør i OLF, Maiken Ims til Dagbladet. Hun vil ikke kommentere påstander fra LO om at NHO dermed spekulerer i tvungen lønnsnemd.

- Det er ikke opp til oss å vurdere det. Men denne streiken er sterkt uønsket, og den får store skadevirkninger, sier Ims.

NHO-bedriftene taper 400 millioner kroner pr.dag så lenge streiken varer.

bjorg.aftret@dagbladet.no

HASTESAK: På grunn av eksplosjonsfare i en brønn på Valhallfeltet i Nordsjøen fikk Amocos søknad om streikedispensasjon kjapp behandling.