Nordsjøolje og kronekurs mot bunnen

Nordsjøolje på spotmarkedet ble i ettermiddag notert til et nytt bunn-nivå på 11 dollar og 65 cent per fat. Det tilsvarer 89 kroner med dagens valutakurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig kunne Norges Bank registrere et nytt bunnivå for den norske krona som midt på dagen var nede i 104,65 målt mot Ecu. Like før stengetid steg kursen noe, men både kronekurs og oljepris beveger seg nå på et lavere nivå enn hva vi har hatt de siste årene.

OPEC avgjør

- Markedets klare melding til OPEC-møtet den 24. juni er at de annonserte produksjonskuttene ikke er tilstrekkelig til å få prisen på et høyere nivå før tidligst i fjerde kvartal, sier oljeanalytiker Bjørn Mauritzen i Saga Petroleum.

Han mener det er mange og forskjellige årsaker til den lave prisen. I mai var den gjennomsnittlige produksjon per dag 75,35 millioner fat. Det betyr at lagrene fylles opp samtidig som etterspørselen avtar.

Svikten i markedet har nær sammenheng med den økonomiske krisen i Asia som i dag med full tyngde også ble erkjent av de japanske myndighetene.

35 milliarder

Dagens notering på spotmarkedet ligger hele 35 kroner lavere per fat enn de tall som regjeringen la fram i statsbudsjettet i fjor høst. I revidert nasjonalbudsjett ble anslaget redusert fra kr. 125,- per fat til 110 kroner. Det betyr en inntektssvikt på om lag 15 milliarder kroner.

Dagens notering tilsvarer 89 kroner per fat, men det er for tidlig å si noe om hvor langt ned regjeringen må gå når neste anslag kommer. Slik situasjonen er i øyeblikket er det ikke urimelig å anta et inntektssvikt på rundt 25 milliarder kroner i forhold til det opprinnelige statsbudsjett.

Inntektssvikten kan imidlertid bli enda større for den norske stat, simpelthen fordi Norge ikke klarer å produsere det kvantum som er forutsatt i statsbudsjettet.

(NTB)