Norefjell-tragedien: Familien demper kritikken

Pårørende og familien til de to kvinnene som ble funnet omkomne på Norefjell søndag, kommer ikke til å gå videre med kritikken de har rettet mot politiets leteaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Politiet gjorde sikkert så godt de kunne med de ressurser de hadde til disposisjon, sier Terje Gjerald til NTB.

Han er samboer med niesen til den ene av de to omkomne kvinnene, og har vært kritisk til måten politiet har håndtert leteaksjonen på.

- Enkelte av politiets disposisjoner har fått de pårørende til å undre om politiet har tatt saken seriøst, sa Gjerald til VG mandag.

Møtte ikke på jobb

De to kvinnene, Gjertrud England (51) og Lone Jørgensen Kjær (37), ble meldt savnet sist fredag etter at de ikke møtte på jobb over nyttår. Søndag ettermiddag ble de funnet ihjelfrosne i en kløft like øst for Høgevarde turisthytte på Norefjell.

- Vi var bitre, særlig på lørdag, over at det tok så langt tid før kvinnene ble etterlyst og før det ble satt inn helikopter i søket etter dem, sier Gjelstad.

Han sier familien nå har nok med sorgen, og at politiet sikkert gjorde så godt de kunne med de ressurser de hadde til disposisjon.

Ingen kritikk

Politiadvokat Hedda Obstfelder i Nordre Buskerud politidistrikt sier at hun søndag var i kontakt med de nærmeste pårørende:

- De har ikke kritisert politiets håndtering av saken, sier hun til NTB.

Hun fastholder at politiet ut fra de opplysninger de hadde der og da gjorde det de kunne gjøre.

- Etter våre opplysninger skulle de ha gått fra Tempelseter, det vil si fra den andre kanten av fjellet. Vi fikk også vite at de ikke hadde vært på Høgevardehytta, og at de var glade i å gå i fjellet. De kunne altså ha reist et annet sted. Så kan man i ettertid si at de to kvinnene ville blitt funnet raskere om politiet hadde søkt med fly med en gang. Men ut fra situasjonen og de opplysninger vi hadde, ble det ikke gjort, sier Obstfelder.

Sjekket ikke

Kritikken mot politiet rettet seg i helgen mot flere sider ved leteaksjonen enn flysøket. Terje Gjerald var også kritisk til at politiet ikke hadde undersøkt flere parkeringsplasser i området.

Det var mannskaper fra Røde Kors som søndag fant kvinnenes bil på en parkeringsplass ved Sandumseter, to kilometer fra Norefjellhytta. Denne hytta er det naturlige utgangspunktet for skiturer inn i fjellet. Én time etter at bilen ble funnet, fant et Sea King redningshelikopter de to omkomne kvinnene.

(NTB-Kjell T. Barøy)