Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge - en nasjon av sytere?

Du skulle tro vi bodde i en jammerdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I TV-nyhetene – på stadig flere digitale kanaler – i aviser og forsamlinger blir vi daglig fora med stoff om det som er skakt og skjevt i fedrelandet: Helsestellet er elendig, kunnskapsnivået i skolene våre katastrofalt lavt, veiene trafikkfarlige, – for ikke å snakke om eldreomsorgen, – det er da noe som alle vet, og det i verdens rikeste land! Redaksjonene sanker sammen og fyller på med meldinger om overgrep og kriminalitet nær og fjern hvis de skulle komme i beit for "gode" innenrikspolitiske angrepspunkter.

Jeg møter stadig lesere, lyttere og seere som får denne daglige dosen "sannheter" inn i bevisstheten, og som reagerer med hoderystende å videreformidle inntrykkene til venner og bekjente. Personlige, negative erfaringer fra egne, pårørende og venners møte med offentlige organer fører til generaliseringer. Stadig flere undrer seg over at vi skal være belemra med så mange udugelige politikere og byråkrater som stadig bryter løfter, og som er ute av stand til å bruke vår enorme rikdom til folkets beste. Da er det kanskje ikke så rart at mange holder seg unna stemmeurnene. Farligst er langtidsvirkningene: En fersk undersøkelse viser at flertallet i ungdomsgenerasjonen har liten tillit til velferdsstaten, at de føler seg født inn i en jammerdal! De daglige jammeroppslagene har tydeligvis gjort sin virkning.

Selvsagt skal vi ha kritiske blikk på det som skjer i samfunnet, det er en demokratisk rett og en plikt, i motsetning til hva som er tilfellet i diktaturer og fundamentale stater. Hvis fellesskapet ikke har ordninger for eller bryr seg med dem som trenger pleie og omsorg, hvis nå barn og ungdom ikke får den skolegangen de har krav på, hvis folk ikke kommer seg fram til arbeid og tjenester, og kriminelle elementer spolerer hverdagen, da skal det hyles opp, høyt og tydelig!

Kommer vi ikke igjennom ved direkte henvendelser til de ansvarlige organer og myndigheter, må lydnivået økes, i enkelte tilfeller ved bruk av megafoner! Jeg mener nå likevel at i hverdagens Norge er det sjelden nødvendig med den slags reaksjoner, og at yrkeshylerne bør få montert lyddempere så de ikke fortsetter å forsure omgivelsene. Ikke minst forsure tilværelsen for alle dem som dag og natt står på og gjør en innsats for å opprettholde og stadig forbedre vår velferd.

Problemet er at dårlig nytt fortsatt er så altfor godt nytt i redaksjonene, derfor leter medarbeiderne med lys og lykte etter oppslag som mentalt sett kan gi stoff til fortsatt syting og jamring. Katastrofer, politisk unnfallenhet, korrupsjon og annen kriminalitet gjør nyhetene mer spennende. De gjør oss indignerte, om ikke akkurat mer samfunnsbevisste.

Vi får et daglig konsentrat av negative oppslag inn i stua. Vi blir enten oppskaka og redde, gir blanke blaffen i alt sammen, eller vi blir et folk av sytere, alt sammen like uheldig og ødeleggende. I en og samme TV- sending blir det sjelden tid til balansert framstilling av problemene, dermed sitter vi igjen med spenningen og harmen.

Jeg er av de naive som mener å ha erfaring for at det slett ikke står så dårlig til i samfunnet vårt, og at ulvehylene er direkte skadelig for mange av oss. Jeg synes vi har helsestell, skoler, eldreomsorg, veier, bruer og tunneler som det tross alt er grunn til å glede seg over. Forresten, det er som regel ikke veiene, men vi selv som er trafikkfarlige!

Ikke at der ikke finnes mye å forbedre fra Lindesnes til Nordkapp, det skulle nå ellers bare mangle, men summen av medieoppslagene gir dessverre bare de negative versjonene, noe som opplagt er skadelig både på kortere og lengre sikt. Men slik blir det når nyhetene skal være salgsvare!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling