Norge - et lett bytte?

En får nesten lyst å spørre om forsvarssjefen i det hele tatt tenker på forsvaret av Norge når han legger fram sine forslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når Disen og hans stab legger fram en studie som satser alt på et eller to kort, er det virkelig politikerne sine feil? Eller gjør de den store feilen som Georges Clemencau advarte mot når han sa at krig var for viktig til å bli overlatt til de militære?

Rådene som forsvarsstudiene legger fram ser ut til å være å satse alt på veldig få kort, fregatter som ikke kan bemannes og som koster mye, og profesjonelle vervede soldater. Verneplikten skal selvfølgelig bestå, men i den form at forsvaret skal kunne skumme fløten av befolkningen og sørge for å ha et godt rekrutteringsgrunnlag til sine profesjonelle styrker. Heimevernet skal selvfølgelig også beskjæres til beinet.

En får nesten lyst å spørre om forsvarssjefen i det hele tatt tenker på forsvaret av Norge når han legger fram sine forslag. Eller er det et topptungt forsvar fullt av stabs- og yrkesoffiserer med sin utdanning i amerikanske stabsskoler og andre NATO skoler som ønsker å leke med de store gutta i gata?

I 1814 tapte vi en krig og entret union med Sverige, en av grunnene til at denne unionen ble så fordelaktig for Norge, ved at vi blant annet beholdt den grunnloven som ble laget på Eidsvoll og dermed store deler av vår suverenitet, var trusler vi ga svenskene om geriljakrig. Vi fikk altså en løs union, og endte til slutt å gå ut av den fordi det blant annet ville koste for mye å slåss seg til overherredømme over Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer