Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge - et skatteparadis for offentlig ansatte

Høytlønnede i offentlig sektor - som har de største pensjonsformuene - slipper billig unna.

Skatteforliket:  Private pensjonssparere og norske bedriftseiere tar støyten. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Skatteforliket: Private pensjonssparere og norske bedriftseiere tar støyten. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I 2014 kom det inn 13,4 milliarder kroner i formuesskatt. I 2015 forventes omtrent samme beløp ved endelig ligning. Det utgjør vel én prosent av alle statens inntekter i fjor.

Rammer skjevt Men selv om formuesskatten utgjør en liten del av statens totale inntekter, rammer den skjevt. Ifølge Finansavisen rammer den først og fremst norske bedriftseiere og private pensjonssparere.

I skatteforliket kommer politikerne bedriftseierne noe i møte, ved å senke ligningsverdien av børsnoterte aksjer til 80 prosent av børskurs. Men provenyeffekten blir beskjeden, rundt én milliard kroner.

Staten har allerede tatt dette igjen med høyere ligningsverdier på bolig og fritidseiendom. I tillegg innfører stadig flere kommuner eiendomsskatt som kommer på toppen av formuesskatten for de samme skatteobjektene.

Kunne halvert skattesatsen Det er imidlertid én gruppe, i tillegg til utenlandske aksjonærer i norske bedrifter, som sitter på betydelige formuesposter, men som slipper unna formuesskatten - offentlig ansatte og politikere. Hadde de vært med på spleiselaget kunne skattesatsen vært halvert, skriver Finansavisen.

De opparbeidede pensjonsrettighetene til norske lønnsmottakere og pensjonister har en formuesverdi på 1.800 milliarder kroner. Av dette befinner 1.100 milliarder kroner seg i statlige og kommunale pensjonsordninger som Statens Pensjonskasse, KLP og ulike kommunale pensjonskasser.

Offentlig ansatte som tjener mer enn 7,1 G (640.000 kroner) kommer spesielt heldig ut på grunn av bruttogarantien. Den sikrer en garantert pensjonsutbetaling uavhengig av kapitalavkastning og renter frem til pensjonsalder. Det har en betydelig nåverdi.

Må spare ved siden av - Omtrent halvparten av de privatansatte hadde ingen pensjonsordning i det hele tatt før etter 2006. Mange av dem har fortsatt minimumsordningen med to prosent innskudd av lønn, og må derfor spare privat ved siden av, sier daglig leder Øystein Medlien i Grieg Investor til Finansavisen.

Flere nyheter
- Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke
Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!