Norge: - NATOs styrke er samholdet

Karsten Klepsvik vil ikke innrømme at Frankrikes vedtak betyr krise for NATO. Norge støtter USA mot Frankrike og Belgia i NATO-rådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har bedt om at NATO begynner å vurdere utplassering av raketter og overvåkingsfly i NATO-landet Tyrkia. I dag tidlig ble det klart at USA ikke får viljen sin: Frankrike sier nei.

- Vi mener at det er på sin plass å starte en slik vurdering av hvilken måte man kan hjelpe Tyrkia på, sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik.

I januar var ikke Klepsvik like tydelig. Da understreket han overfor Aftenposten hvor viktig det er at FN-sporet blir fulgt:

- På norsk side mener vi at dette forslaget krever en grundig avveining i forhold til det arbeid som pågår i FNs sikkerhetsråd, sa han.

- Har Norge endret mening siden sist?

- USA har bedt NATO om å starte en vurdering. Vi har ikke problemer med det, sier Klepsvik.

- Vi er inne i en prosess, og Norge har vært med hele tiden. Vi har ikke problemer med at vi starter en slik vurdering.

Klepsvik vil ikke være med på at Frankrikes veto splitter NATO.

- Man kan si at NATO heller ikke i dag samler seg om ett syn. Men NATO var ikke i stand til dette i forrige uke eller uka før. Spørsmålet er om det er alvorligere nå. Man skal ikke dramatisere dette altfor mye. NATO er en demokratisk organisasjon der det til enhver tid er debatt og ulike synspunkter.

- Er Frankrikes avgjørelse dramatisk for NATO?

- Hvis utfallet er at NATO ikke kommer til enighet om Tyrkia, så er det et problem.

Klepsvik medgir at uenigheten innad i forsvarsalliansen er en utfordring.

- Vi ønsker at NATO skal stå sammen i enhver situasjon. NATOs styrke har vært samholdet - én for alle, alle for én. Men man har prosedyrer for denne situasjonen, og de blir fulgt.