AVKREVES GIGANTISKE SUMMER: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) ble i retten i dag avkrevd milliardsummer etter drapet på sjåfør Abedi Kasongo (30) i mai. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET
AVKREVES GIGANTISKE SUMMER: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) ble i retten i dag avkrevd milliardsummer etter drapet på sjåfør Abedi Kasongo (30) i mai. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADETVis mer

Norge: - Vi forholder oss ikke til Kongos krav

Den kongolesiske staten krever 45 ganger sitt eget BNP i erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi forholder oss ikke til disse kravene. Norge er ikke part og er ikke sivilt ansvarlig i straffesaken i Kongo, sier Ragnhild Imerslund, underdirektør i Utenriksdepartementet (UD), til Dagbladet.

3038 milliarder
Kongeriket Norge ble i dag avkrevd enorme erstatningssummer i drapssaken mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27), som foregår i Kisangani i Kongo. Det største enkeltkravet mot de tiltalte og landet er på 500 milliarder dollar - eller 3038 milliarder kroner, og er framsatt av den kongolesiske staten.

Denne summen alene er 653 milliarder høyere enn det norske oljefondets verdi, og nesten uendelig høyere enn Den demokratiske republikken Kongos bruttonasjonalprodukt på ca. 68 milliarder kroner.

Les dagens referat fra rettssaken

- Det fins ikke folkerettslig grunnlag for å stevne en annen stat i en nasjonal rettssak; det må i så fall skje i Den internasjonale domstolen i Haag, sier Imerslund.

- Spionoppdrag
Flere av advokatene som i dag holdt sine sluttprosedyrer i saken mot de drapstiltalte nordmennene, hevdet at de to var sendt til Kongo på spionoppdrag fra den norske staten. At de to har bakgrunn fra Garden, og at Forsvarets ID-kort ble funnet på dem, var blant begrunnelsen.

Derfor anses Kongeriket Norge som medansvarlig i drapet på sjåfør og seksbarnsfar Abedi Kasango (30) i begynnelsen av mai.

I tillegg til kravet fra staten Kongo kommer et samlet krav på 41 millioner dollar - 250 millioner kroner - fra Kasangos familie, fagforeningssjef og arbeidsgiver, samt de to medpassasjerene i bilen, som nå er vitner i saken.

I tillegg til pengekravet mot Moland og French har aktoratet lagt ned påstand om dødsstraff for de to.