Norge: - Vi forholder oss ikke til Kongos krav

Den kongolesiske staten krever 45 ganger sitt eget BNP i erstatning.

AVKREVES GIGANTISKE SUMMER: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) ble i retten i dag avkrevd milliardsummer etter drapet på sjåfør Abedi Kasongo (30) i mai. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET
AVKREVES GIGANTISKE SUMMER: Tjostolv Moland (28, t.v.) og Joshua French (27) ble i retten i dag avkrevd milliardsummer etter drapet på sjåfør Abedi Kasongo (30) i mai. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi forholder oss ikke til disse kravene. Norge er ikke part og er ikke sivilt ansvarlig i straffesaken i Kongo, sier Ragnhild Imerslund, underdirektør i Utenriksdepartementet (UD), til Dagbladet.

3038 milliarderKongeriket Norge ble i dag avkrevd enorme erstatningssummer i drapssaken mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27), som foregår i Kisangani i Kongo. Det største enkeltkravet mot de tiltalte og landet er på 500 milliarder dollar - eller 3038 milliarder kroner, og er framsatt av den kongolesiske staten.

Denne summen alene er 653 milliarder høyere enn det norske oljefondets verdi, og nesten uendelig høyere enn Den demokratiske republikken Kongos bruttonasjonalprodukt på ca. 68 milliarder kroner.

• Les dagens referat fra rettssaken

- Det fins ikke folkerettslig grunnlag for å stevne en annen stat i en nasjonal rettssak; det må i så fall skje i Den internasjonale domstolen i Haag, sier Imerslund.

- SpionoppdragFlere av advokatene som i dag holdt sine sluttprosedyrer i saken mot de drapstiltalte nordmennene, hevdet at de to var sendt til Kongo på spionoppdrag fra den norske staten. At de to har bakgrunn fra Garden, og at Forsvarets ID-kort ble funnet på dem, var blant begrunnelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer