POPULÆR VEI: Bildet som skal representere den norske veien er brukt i en rekke utenlandske blogger og nettsider. Skjermdump: Facebook
POPULÆR VEI: Bildet som skal representere den norske veien er brukt i en rekke utenlandske blogger og nettsider. Skjermdump: FacebookVis mer

«Norge 2013»-bildet er nok ikke tatt i Norge i det hele tatt

Ser du forskjell?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Facebook-gruppen «Nei til årsavgiften» har skapt reaksjoner med sitt bilde som sammenligner norske og afrikanske veier.

Gruppen får kritikk av fagbladet Bistandsaktuelt som kritiserer bildet og budskapet i en kommentar og mener at bildet ikke snakker sant.

Men det viser seg at «Norge 2013»-bildet trolig ikke er tatt i Norge i det hele tatt. I hvert fall er det tilsynelatende blitt lagt ut på nett en rekke ganger tidligere, angivelig fra ulike steder rundt om i verden.

«Bad road» Søker du opp «bad road» i Google, er dette det første bildet som dukker opp.

Bildet ble da brukt på en britisk motorsykkelblogg, men det framgår ikke om de faktisk har tatt det selv, eller om de også bare har lastet det ned fra nettet. Det siste framstår som mest sannsynlig.

Massiv bruk av bildet I en blogg om en road trip gjennom India dukker det samme bildet opp som en beskrivelse på dårlig veinett. Her er bildet speilvendt sammenliknet med bildet Facebook-gruppa brukte.

Mange treff i Russland Den speilvendte versjonen gir noen treff på norske nettsider, mens det gir en rekke treff i Russland når det er vendt andre veien.

Det samme bildet dukker opp på en nettside som skal vise veistandarden i Moldova.

Fototyveri Og det er ikke helt sikkert at «Afrika 2013»-bildet heller er tatt i år. Fotograf Bill Hatcher hevder på sin Facebook-side å ha tatt bildet av veien som skal representere Afrika. Han mener å ha tatt bildet mellom 1991 og 1992 og at veien ligger i Lesotho i Sør-Afrika.

RE-PRODUSERT: Bildet Facebook-gruppa «Nei til årsavgiften» har brukt er slående lik bildet til venstre, som er et bilde som dukker opp i et enkelt Google-søk. Skjermdump: Facebook / Google
RE-PRODUSERT: Bildet Facebook-gruppa «Nei til årsavgiften» har brukt er slående lik bildet til venstre, som er et bilde som dukker opp i et enkelt Google-søk. Skjermdump: Facebook / Google Vis mer

Hatcher mener veien ble finansiert av et Sør-Afrikansk vannprosjekt, og at veien umulig kan ha blitt finansiert av norske skattebetalere.

Fotografen har ikke mottatt betaling for bruk av bildet og skriver på sin Facebook-profil at han vil bli overrasket over om han får penger for det.

«Dette er enda et trist ekspempel på bildemisbruk på Facebook», skriver Hatcher.

Dagbladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med de som står bak av Facebook-gruppa «Nei til årsavgiften».

BAD ROAD: Bildet av veien er det første som dukker opp i Google-søket «bad road». Skjermdump: Google
BAD ROAD: Bildet av veien er det første som dukker opp i Google-søket «bad road». Skjermdump: Google Vis mer
RUSSISK VEI?: Når man laster opp bildet speilvendt kommer Google opp med lignende veier. Kjenner du det igjen? Skjermdump: Google
RUSSISK VEI?: Når man laster opp bildet speilvendt kommer Google opp med lignende veier. Kjenner du det igjen? Skjermdump: Google Vis mer