Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge åpner for militært og sivilt bidrag til Sudan

Men ikke før FN-mandat er på plass. Grete Faremo vil ha en avklaring på hva som trengs, men åpner for økt bidrag i framtiden.

ÅPNER FOR ØKT MILTIÆRT BIDRAG: Forsvarsminister Grete Faremo vil ha en avklaring på hva som trengs, men åpner for økt bidrag i framtida. Foto: AFP / Albert Gonzalez Farran/Scanpix
ÅPNER FOR ØKT MILTIÆRT BIDRAG: Forsvarsminister Grete Faremo vil ha en avklaring på hva som trengs, men åpner for økt bidrag i framtida. Foto: AFP / Albert Gonzalez Farran/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Grete Faremo er denne uka på reise i Sudan, der hun blant annet har diskutert sikkerhetssituasjonen og status for fredsavtalen fram mot 9. juni, som er den planlagte datoen at Sør-Sudan skal få sin selvstendighet.

Traff norske soldater - Jeg har også ønsket å besøke våre soldater her. Våre observatører og stabsoffiserer som deltar i UNMIS gjør en viktig jobb, og er med å sikre etterlevelse av fredsavtalen, sier Faremo til Dagbladet.

- Dette har vært en fredsprosess som har sikret fred mot alle odds. Jeg har besøkt både nord og sør, og ser jo hvilke problemer det er på begge sider til å komme til enighet om betingelsene i fredsavtalen i prosessen fram til selvstendighet, fortsetter hun.

Riktig retning Hun beskriver forhandlingsstemningen hun har blitt møtt med i både nord og sør som tung, men mener utviklingen går i rett retning.

MØTTE PRESIDENTEN: Forsvarsminister Grete Faremo møtte president Salva Kiir i Sør-Sudan. Foto: Marita Wangberg/Forsvarsdepartementet
MØTTE PRESIDENTEN: Forsvarsminister Grete Faremo møtte president Salva Kiir i Sør-Sudan. Foto: Marita Wangberg/Forsvarsdepartementet Vis mer

- Prosessen fram mot 9. juli har gitt et godt inntrykk. Det er en forutsetning at man må komme til, om ikke full enighet, en nødvendig avklaring rundt de viktige spørsmålene.

Åpner for økt bidrag Faremo er klar på at hun ikke vil annonsere å øke det militære bidraget til Sudan før et FN-mandat er på plass.

- Det er viktig for oss å få en bedre avklaring på rundt hva som trenges. Det har jeg på bilateralt nivå diskutert med den sørsudanesiske ledelsen. Både presidenten og forsvarsministeren er positive til at vi gjør en studie sammen med engelske samarbeidspartere til hvordan vi kan bidra til å sikre institusjoner og velfungerende rammer rundt forsvarssektoren.

NORDSUDANESISK MØTE: Her møter forsvarsminister Grete Fremo sin nordsudanesiske kollega Abdel-Rahim Mohamed Hussein. Foto: Marita Wangberg/Forsvarsdepartementet
NORDSUDANESISK MØTE: Her møter forsvarsminister Grete Fremo sin nordsudanesiske kollega Abdel-Rahim Mohamed Hussein. Foto: Marita Wangberg/Forsvarsdepartementet Vis mer

- Det kan bli aktuelt å bidra mer i framtiden, sier Faremo.

UROLIG: Konflikten i Nord- og Sør-Sudan har krevd mange liv. Foto: Reuters/Mohamed Nureldin Abdallah/Scanpix
UROLIG: Konflikten i Nord- og Sør-Sudan har krevd mange liv. Foto: Reuters/Mohamed Nureldin Abdallah/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media