Norge åpner for mutasjonsavtaler

Norge åpner for å inngå direkteavtaler med produsenter som utvikler vaksiner mot virusmutasjoner. - Viktig å vurdere behov for avtaler som gir oss tidlig tilgang.

KAN TA SAKEN I EGNE HENDER: Norge skaffer seg vaksiner gjennom EU-samarbeidet, men dersom de nye virusmutasjonene skaper problemer, åpnes det nå opp for at vi handler selv. Foto: Marit Hommedal / NTB
KAN TA SAKEN I EGNE HENDER: Norge skaffer seg vaksiner gjennom EU-samarbeidet, men dersom de nye virusmutasjonene skaper problemer, åpnes det nå opp for at vi handler selv. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Allerede seks dager etter at Storbritannias helseminister Matt Hancock introduserte landets virusmutasjon for verden 14. desember, ble Folkehelseinstituttet (FHI) bedt om å orientere seg mot vaksinealliansen CEPI, som jobber med å utvikle vaksiner mot coronaviruset.

Formålet var å se om det finnes «potensielle vaksiner og hvorvidt disse blir prototypet og brakt fram til produksjon», viser et møtereferat som Dagbladet har fått innsyn i.

- Når vi ser disse mutasjonene og er usikre på om effektiviteten av vaksinene påvirkes, er det sannsynlig å anta at noen vaksiner vil ha svekket effektivitet. Det er usikkert om det lages alternative vaksiner, og det er betimelig å vurdere om vi bør finansiere en slik utvikling, sa departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet, Bjørn-Inge Larsen, på møtet mellom departementet, FHI og Helsedirektoratet, viser referatet.

Norges strategi har så langt vært å inngå innkjøpsavtaler med EU, som har inngått vaksineavtaler med AstraZeneca, Pfizer-Biontech, Moderna, Janssen, Curevac og Sanofi-GSK. Innledende forhandlinger er også avsluttet med Novavax og Valneva.

Norge blir omfattet av disse avtalene gjennom videresalg fra Sverige.

Har tatt kontakt

Overlege Preben Aavitsland i FHI bekrefter overfor Dagbladet at de har orientert seg mot CEPI.

- Har FHI fått tilbakemelding fra CEPI om det finnes potensielle vaksiner som blir brakt fram til produksjon?

- Ja, det gjør det. Både mRNA-vaksinene og virusvektorvaksinene kan nokså enkelt og raskt endres. Vi vet ikke om det foreligger prototyper ennå.

Pfizer-Biontech og Moderna utvikler mRNA-vaksiner, mens AstraZeneca utvikler en virusvektorvaksine. At de er nokså enkle å endre, vil si at produsentene kan gå inn og tilpasse vaksinene til nye virusmutasjoner, eller varianter.

Foreløpige rapporter antyder at vaksinene til produsentene er effektive mot de nye mutasjonene, men tirsdag opplyste Pfizer-Biontech at de likevel utvikler en påfyll-vaksine som skal beskytte mot ulike mutasjoner. Moderna opplyste mandag at de vil teste en påfyll-vaksine som er rettet mot den sørafrikanske varianten.

Smitteverndirektør Geir Bukholm håper vaksineprogrammet går etter planen. Reporter Marthe S. Lien / Video: Lars E. Bones / Dagbladet Vis mer

- Kan få stor betydning

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen (H), forteller til Dagbladet at å «finansiere en utvikling» der vaksiner har svekket effektivitet mot virusmutasjoner, kan innebære å øke Norges bidrag til CEPI eller å inngå avtaler med produsenter som utvikler vaksiner.

Det kan med andre ord bli aktuelt for Norge å inngå direkteavtaler med produsenter som utvikler vaksiner mot nye virusvarianter.

- Hvordan kan mutasjonene, som den britiske, brasilianske og sørafrikanske varianten, generelt påvirke Norges økonomi når det kommer til vaksineavtaler?

- Dersom det viser seg at eksisterende vaksiner har begrenset grad av beskyttelse mot nye virusvarianter, kan det få stor betydning for håndteringen av pandemien, for samfunnet og for Norges økonomi. Derfor er det viktig å vurdere behov for utvikling av vaksiner mot nye virusvarianter og å vurdere behov for avtaler som gir Norge tidlig tilgang dersom det blir nødvendig å utvikle slike vaksiner, sier Erlandsen.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer