Norge åpner for polske helsearbeidere

30 polske sykepleiere vil nå få mulighet til å arbeide i Norge, etter å ha gjennomført norskopplæring i Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statssekretær Marianne Seip Haugsnes i Arbeids- og administrasjonsdepartementet undertegnet torsdag en erklæring som åpner for at polske helsearbeidere kan komme til Norge for å arbeide. I første omgang skal omkring 30 sykepleiere få tilbud om norskkurs etter at de har fått jobb hos en norsk arbeidsgiver.

Blir dette opplegget vellykket, vil norske myndigheter øke rekrutteringen av polske helsearbeidere i årene framover. Norge mangler helsepersonell og må blant annet satse på rekruttering fra utlandet for å dekke behovet.

Norge rekrutterer allerede helsepersonell fra EØS-land, hvor det er fritt arbeidsmarked. De fleste kommer fra Finland og Tyskland, men det er også satt i gang rekruttering fra Frankrike, Italia og Østerrike.

- Rekruttering fra land utenfor EØS er mer krevende og forutsetter et nært samarbeid mellom arbeidsmarkedsmyndighetene, helsemyndighetene og Utlendingsdirektoratet, sier Marianne Seip Haugsnes.

Norske myndigheter vil også drøfte mulighetene for avtaler om sysselsetting av andre polske arbeidstakere, både sesongarbeidere og spesialister. Mulige spesialister kan være faglærte bygningsarbeidere og mekanikere, som flere norske bedrifter har behov for. (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer