Russland og forskningstokt:

Norge avviser Russland

Dokumenter som Dagbladet har fått innsyn i viser at Norge tillater Russland å gjennomføre deler av et forskningstokt, men ikke den delen som skulle gjennomføres ved territorialfarvannet til Svalbard.

AVVISE RUSSLAND: Utenriksdepartementet og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) nekter Russland å gjennomføre deler av forskningstoktet som de søkte om å få gjennomføre tidligere i høst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVVISE RUSSLAND: Utenriksdepartementet og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) nekter Russland å gjennomføre deler av forskningstoktet som de søkte om å få gjennomføre tidligere i høst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Utenriksdepartementet (UD) har meddelt Russlands ambassade i Norge at de tillater dem å gjennomføre deler av et forskningstokt med forskningsfartøyet «Dalnie Zelentsy», som tilhører Murmansk marinbiologiske institutt (MMBI). Tillatelsen gjelder for den delen av forskningstoktet som finner sted utenfor norsk territorialfarvann.

UD nekter imidlertid Russland å ta sedimentære bunnprøver på norsk kontinentalsokkel. Videre nekter de Russland å gjennomføre den delen av forskningstoktet som skulle finne sted ved territorialfarvannet til Svalbard. Det viser dokumenter som Dagbladet har fått innsyn i.

Forskningstoktet skal finne sted mellom 17. desember og 7. februar.

Omstridt

Overfor Russland forklarer Norge at avslaget kommer som følge av at forskningsprosjektet som det vises til i søknaden er avsluttet, og at forskningssamarbeidet mellom Universitetet på Svalbard og MMBI, som har blitt finansiert av Norges forskningsråd, midlertidig er satt på pause.

Spørsmålet har vært gjenstand for offentlig debatt, hvor blant andre forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Forsvarets høgskole Sjøkrigsskolen har advart mot å innvilge Russlands søknader om å gjennomføre forskningstokt. I tillegg har Venstre bedt regjeringen om å avslå søknaden, mens Høyre advarte regjeringen mot å være naive.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer