Utenriksdepartementet (UD) har meddelt Russlands ambassade i Norge at de tillater dem å gjennomføre deler av et forskningstokt med forskningsfartøyet «Dalnie Zelentsy», som tilhører Murmansk marinbiologiske institutt (MMBI). Tillatelsen gjelder for den delen av forskningstoktet som finner sted utenfor norsk territorialfarvann.
UD nekter imidlertid Russland å ta sedimentære bunnprøver på norsk kontinentalsokkel. Videre nekter de Russland å gjennomføre den delen av forskningstoktet som skulle finne sted ved territorialfarvannet til Svalbard. Det viser dokumenter som Dagbladet har fått innsyn i.
Forskningstoktet skal finne sted mellom 17. desember og 7. februar.

Omstridt
Overfor Russland forklarer Norge at avslaget kommer som følge av at forskningsprosjektet som det vises til i søknaden er avsluttet, og at forskningssamarbeidet mellom Universitetet på Svalbard og MMBI, som har blitt finansiert av Norges forskningsråd, midlertidig er satt på pause.
Spørsmålet har vært gjenstand for offentlig debatt, hvor blant andre forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Forsvarets høgskole Sjøkrigsskolen har advart mot å innvilge Russlands søknader om å gjennomføre forskningstokt. I tillegg har Venstre bedt regjeringen om å avslå søknaden, mens Høyre advarte regjeringen mot å være naive.
Forskningstokt
Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) ved Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at søknaden er behandlet i tråd med havretten.
- Søknaden er behandlet i tråd med havretten, som blant annet innebærer at Norge står fritt til å nekte havforskning innenfor territorialfarvannet. Utenfor territorialfarvannet kan kyststaten bare nekte forskning i noen få tilfeller, for eksempel dersom det i realiteten ikke er snakk om forskning, men å fiske eller utnytte andre ressurser, uttaler Petersson til Dagbladet og fortsetter:
- Dette toktet dreier seg om innsamling av forskningsdata langs Kola-snittet. I dette området har instituttet sammenhengende tidslinjer som går tilbake til perioden før første verdenskrig.

- Risikoen er for høy
Charterflyginger
I tillegg opplyser Petersson til Dagbladet at de har returnert det Svalbard-baserte russiske gruveselskapet Trust Arktikugols søknad om å få gjennomføre charterflyginger til og fra Svalbard.
- I UDs svarbrev presiserte vi at den mottatte informasjonen fra Trust Arktikugol ikke var tilstrekkelig for å kunne vurdere henvendelsen opp mot det relevante regelverket. Trust Arktikugol må eventuelt sende en konkret søknad om unntak fra flyforbudet. UD har så langt ikke mottatt søknad, uttaler statssekretæren.
Russlands aktivitet nær Svalbard er særlig omstridt. Dette på grunn av risikoen for at det kan forekomme sabotasjeaksjoner mot de undersjøiske kommunikasjonskablene som knytter Svalbard til Fastlands-Norge.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!