Russland og forskningstokt:

Norge avviser Russland

Dokumenter som Dagbladet har fått innsyn i viser at Norge tillater Russland å gjennomføre deler av et forskningstokt, men ikke den delen som skulle gjennomføres ved territorialfarvannet til Svalbard.

AVVISE RUSSLAND: Utenriksdepartementet og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) nekter Russland å gjennomføre deler av forskningstoktet som de søkte om å få gjennomføre tidligere i høst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVVISE RUSSLAND: Utenriksdepartementet og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) nekter Russland å gjennomføre deler av forskningstoktet som de søkte om å få gjennomføre tidligere i høst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Utenriksdepartementet (UD) har meddelt Russlands ambassade i Norge at de tillater dem å gjennomføre deler av et forskningstokt med forskningsfartøyet «Dalnie Zelentsy», som tilhører Murmansk marinbiologiske institutt (MMBI). Tillatelsen gjelder for den delen av forskningstoktet som finner sted utenfor norsk territorialfarvann.

UD nekter imidlertid Russland å ta sedimentære bunnprøver på norsk kontinentalsokkel. Videre nekter de Russland å gjennomføre den delen av forskningstoktet som skulle finne sted ved territorialfarvannet til Svalbard. Det viser dokumenter som Dagbladet har fått innsyn i.

Forskningstoktet skal finne sted mellom 17. desember og 7. februar.

FORSKNINGSFARTØY: «Dalnie Zelentsy», som tilhører Murmansk marinbiologiske institutt (MMBI). Foto: MMBI
FORSKNINGSFARTØY: «Dalnie Zelentsy», som tilhører Murmansk marinbiologiske institutt (MMBI). Foto: MMBI Vis mer

Omstridt

Overfor Russland forklarer Norge at avslaget kommer som følge av at forskningsprosjektet som det vises til i søknaden er avsluttet, og at forskningssamarbeidet mellom Universitetet på Svalbard og MMBI, som har blitt finansiert av Norges forskningsråd, midlertidig er satt på pause.

Spørsmålet har vært gjenstand for offentlig debatt, hvor blant andre forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Forsvarets høgskole Sjøkrigsskolen har advart mot å innvilge Russlands søknader om å gjennomføre forskningstokt. I tillegg har Venstre bedt regjeringen om å avslå søknaden, mens Høyre advarte regjeringen mot å være naive.

PÅ BESØK: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror dette er Putins mål med det planlagte Belarus-besøket. Video: AP, NTB, Dagbladet TV. Vis mer

Forskningstokt

Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) ved Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at søknaden er behandlet i tråd med havretten.

- Søknaden er behandlet i tråd med havretten, som blant annet innebærer at Norge står fritt til å nekte havforskning innenfor territorialfarvannet. Utenfor territorialfarvannet kan kyststaten bare nekte forskning i noen få tilfeller, for eksempel dersom det i realiteten ikke er snakk om forskning, men å fiske eller utnytte andre ressurser, uttaler Petersson til Dagbladet og fortsetter:

- Dette toktet dreier seg om innsamling av forskningsdata langs Kola-snittet. I dette området har instituttet sammenhengende tidslinjer som går tilbake til perioden før første verdenskrig.

Charterflyginger

I tillegg opplyser Petersson til Dagbladet at de har returnert det Svalbard-baserte russiske gruveselskapet Trust Arktikugols søknad om å få gjennomføre charterflyginger til og fra Svalbard.

- I UDs svarbrev presiserte vi at den mottatte informasjonen fra Trust Arktikugol ikke var tilstrekkelig for å kunne vurdere henvendelsen opp mot det relevante regelverket. Trust Arktikugol må eventuelt sende en konkret søknad om unntak fra flyforbudet. UD har så langt ikke mottatt søknad, uttaler statssekretæren.

Russlands aktivitet nær Svalbard er særlig omstridt. Dette på grunn av risikoen for at det kan forekomme sabotasjeaksjoner mot de undersjøiske kommunikasjonskablene som knytter Svalbard til Fastlands-Norge.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer