Norge avviser våpengave til Island: - Maskinpistolene skal betales!

Norske våpen skaper regjeringskrise på Island.

SKANDALE: 250 norske MP5-maskinpistoler har ført til regjeringskrise på Island. Våpensalget - som islendingene hevder er en gave - er blitt en skandale på Island. Og en overraskelse for det norske Forsvaret. Foto: Forsvarets mediesenter
SKANDALE: 250 norske MP5-maskinpistoler har ført til regjeringskrise på Island. Våpensalget - som islendingene hevder er en gave - er blitt en skandale på Island. Og en overraskelse for det norske Forsvaret. Foto: Forsvarets mediesenter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har oppstått full krise for myndighetene på Island etter at det i forrige uke ble avslørt at Norge har forsynt den islandske kystvakta med 250 maskinpistoler av typen MP5.

Kystvakta skal ha gitt 150 av disse videre til politiet på øya, noe som skal være en firedobling av antall automatvåpen tilgjengelig for det islandske politiet. Tidligere har slike våpen bare vært forbeholdt den islandske beredskapstroppen. Nå skal alle politidistrikt ha dem tilgjengelige.

Folkeopprør Island har som kjent ikke eget forsvar, og bevæpning av både kystvakta og politiet er et svært kontroversielt tema på øya. Derfor vekker saken oppsikt, spesielt ettersom den islandske kystvakten først  skal ha holdt kjøpet hemmelig for parlamentet og den islandske offentligheten. De ansvarlige i det sterkt økonomisk kriserammede landet hevdet i tillegg at våpnene er blitt gitt i gave fra Norge, og at de ikke har betalt et øre. Dette har fått flere i landet til å spørre om det er Norge som forsøker å presse Nato-allierte Island til å bevæpne seg.

Fredag gikk et par hundre islendinger i demonstrasjonstog før de samlet seg utenfor hovedpolitistasjonen i Reykjavik. Utstyrt med vannpistoler og kamprop, ba de myndighetene sende maskinpistolene tilbake til Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer