Norge avviser våpengave til Island: - Maskinpistolene skal betales!

Norske våpen skaper regjeringskrise på Island.

SKANDALE: 250 norske MP5-maskinpistoler har ført til regjeringskrise på Island. Våpensalget - som islendingene hevder er en gave - er blitt en skandale på Island. Og en overraskelse for det norske Forsvaret. Foto: Forsvarets mediesenter
SKANDALE: 250 norske MP5-maskinpistoler har ført til regjeringskrise på Island. Våpensalget - som islendingene hevder er en gave - er blitt en skandale på Island. Og en overraskelse for det norske Forsvaret. Foto: Forsvarets mediesenterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har oppstått full krise for myndighetene på Island etter at det i forrige uke ble avslørt at Norge har forsynt den islandske kystvakta med 250 maskinpistoler av typen MP5.

Kystvakta skal ha gitt 150 av disse videre til politiet på øya, noe som skal være en firedobling av antall automatvåpen tilgjengelig for det islandske politiet. Tidligere har slike våpen bare vært forbeholdt den islandske beredskapstroppen. Nå skal alle politidistrikt ha dem tilgjengelige.

Folkeopprør Island har som kjent ikke eget forsvar, og bevæpning av både kystvakta og politiet er et svært kontroversielt tema på øya. Derfor vekker saken oppsikt, spesielt ettersom den islandske kystvakten først  skal ha holdt kjøpet hemmelig for parlamentet og den islandske offentligheten.

De ansvarlige i det sterkt økonomisk kriserammede landet hevdet i tillegg at våpnene er blitt gitt i gave fra Norge, og at de ikke har betalt et øre. Dette har fått flere i landet til å spørre om det er Norge som forsøker å presse Nato-allierte Island til å bevæpne seg.

Fredag gikk et par hundre islendinger i demonstrasjonstog før de samlet seg utenfor hovedpolitistasjonen i Reykjavik. Utstyrt med vannpistoler og kamprop, ba de myndighetene sende maskinpistolene tilbake til Norge.

I tillegg er det opprettet en facebook-gruppe med nærmere 9 000 medlemmer som protesterer mot bevæpningen. Dette skal være en overraskende stor mobilisering, med tanke på at Island bare har 323 000 innbyggere.

Forsvaret overrasket Etter det Dagbladet kjenner til, skal de kraftige reaksjonene på sagaøya ha kommet svært overraskende på det norske Forsvaret. At saken plutselig er blitt en skandale på regjeringsnivå, gjør situasjonen ømfintlig. Men i dag kan avviser de kontant at maskinpistolene er gitt i gave.

- Vi kommer til å sende regning, fastslår Forsvarssjefens talsmann, Bent-Ivan Myhre.

-Det ble undertegnet en kontrakt om salg av 250 MP5 til 625 000 norske kroner 17. desember 2013. Dette er en salgssum som skal betales. Det har hele veien vært meningen, sier Myhre til Dagbladet.

Uttalelsen står i sterk kontrast til hva den islandske kystvakta hevdet så sent som i går. I en pressemelding fastholder de at våpnene fra Norge er gitt i gave, og at det tross summen oppgitt i kontrakten, ikke er betalt en krone for dem.

Fikk betalingsutsettelse Dagbladet er kjent med at Forsvaret aldri har sendt faktura for våpnene, selv om de ble overlevert for åtte måneder siden. At de aldri har fått regning, blir av den islandske kystvakta oppgitt som et argument overfor befolkningen at maskinpistolene er gitt i gave.

Dagbladet har imidlertid kilder på at det fra Forsvarets side aldri har vært snakk om en gave, men en betalingsutsettelse. På grunn av den økonomiske krisesituasjonen på Island skal partene ha blitt enige om å vente til slutten av regnskapsåret før fakturaen ble sendt.

Videre er Dagbladet gjort kjent med at det skal foreligge en avtale om at islendingene ikke må betale hele beløpet med en gang, men at regningen kan splittes opp og betales i rater.

At enkelte detaljer har vært avtalt muntlig, og det faktum at Forsvarets økonomisystem hadde et sammenbrudd før helgen, har gjort at det har tatt tid for Forsvaret å finne fram til fakta i saken.

Ga bort maskingevær Samtidig viser det seg at forsvaret har levert mye mer til Island enn hva islendingene er blitt gjort kjent med av sine egne myndigheter:

• Utgangspunktet for skandalen som nå rulles opp på Island, er at Forsvaret i januar leverte 250 maskinpistoler av typen MP5 til den islandske kystvakten. I kontrakten står det at islendingene skal betale 2500 kroner per våpen, tilsammen 625 000 norske kroner.

Men nå viser det seg at lillebror i Nord har fått tyngre våpen av Forsvaret. Ifølge den islandske kystvakten skjedde dette under daværende forsvarssjef Harald Sundes besøk på Island sommeren 2013.

KONTROVERSIELT: Til nå har bare den islandske beredskapstroppen hatt tilgang til automatvåpen. Bevæpning er i det hele tatt så sjeldent på Island at denne situasjonen, der politiet skjøt og drepte en mann i Reykjavik 2. desember i fjor, skal ha vært den første væpnede politiaksjonen noen sinne på øya. Foto: AFP/HALLDOR KOLBEINS
KONTROVERSIELT: Til nå har bare den islandske beredskapstroppen hatt tilgang til automatvåpen. Bevæpning er i det hele tatt så sjeldent på Island at denne situasjonen, der politiet skjøt og drepte en mann i Reykjavik 2. desember i fjor, skal ha vært den første væpnede politiaksjonen noen sinne på øya. Foto: AFP/HALLDOR KOLBEINS Vis mer

• Forsvaret bekrefter overfor Dagbladet at de donerte ti maskingevær av typen MG3 til Island i juni 2013. I tillegg viser dokumenter fra den islandske kystvakten at gaven også bestod av 50 kevlar-hjelmer og 50 skuddsikre vester. Ifølge islendingene skal utstyret brukes til å forsvare flyplassen på Keflavik.

Kan ha «glemt» betaling Men også tidligere har Forsvaret forsynt islendingene med maskinpistoler. Dette skjedde i 2011. Men det er foreløpig uklart om Forsvaret har fått betalt for dem, eller om de også her har ventet med å sende regning.

• I 2011 fikk den islandske kystvakten kjøpe 50 MP5-maskinpistoler og 50 magasiner i forbindelse med at den islandske kystvakten skulle delta med to fartøy i den EU-ledete Frontex-operasjonen i Middelhavet. Ifølge kontrakten skulle Island også her betale 2500 kroner per våpen, samt 225 kroner per magasin. Tilsammen 138 750 norske kroner.

Men den islandske kystvakten hevder de aldri har fått regning, og aldri har betalt - og at de betrakter våpnene som en gave.

Forsvarssjefens talsmann Bent-Ivan Myhre kunne i dag ikke gi svar på hva som er skjedd rundt denne kontrakten.

- Det har jeg ikke oversikt over ennå, sier han.

Dette salget var imidlertid omtalt i norske medier, der den islandske kystvaktsjefen selv lot seg intervjue om den sjeldne bevæpningen. Om også denne handelen ble holdt hemmelig på Island, er uklart.

NORSK VÅPENHJELP: Det viser seg at Norge nylig har utstyrt Island med kraftigere våpen enn maskinpistolene. I fjor sommer skal forsvarssjef Harald Sunde ha gitt bort ti maskingevær av typen MG3 samt 50 hjelmer og skuddsikre vester for å bidra til sikkerheten på flyplassen i Keflavik. Foto: Forsvarets mediesenter.
NORSK VÅPENHJELP: Det viser seg at Norge nylig har utstyrt Island med kraftigere våpen enn maskinpistolene. I fjor sommer skal forsvarssjef Harald Sunde ha gitt bort ti maskingevær av typen MG3 samt 50 hjelmer og skuddsikre vester for å bidra til sikkerheten på flyplassen i Keflavik. Foto: Forsvarets mediesenter. Vis mer