Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge bare en avstikker

Dersom Kjell Magne Bondevik vil ha noen rolle i fredsprosessen i Midtøsten, må han støtte kravene til Tony Blair overfor Israel. Det er Storbritannia som er Sharons reisemål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Einar Hagvaag

- Norge er bare en avstikker.

Slik vurderer direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO) Stein Tønneson Bondeviks muligheter i møtet med Ariel Sharon i Molde i morgen. Han mener Norge bare kan ha en støtterolle i forhold til Storbritannia.

- Jeg mener risikoen for at det såkalte veikartet mislykkes, er 80 prosent. Mulighetene til fredsløsning er i øyeblikket syltynne. Men man må jo forsøke alt. Jeg vil tro Storbritannia vil legge press på Sharon for å få ham til å fryse bosettingene og trekke seg tilbake fra de okkuperte områdene under de rådende vilkårene. Etter den ensidige våpenhvilen på palestinsk side har det så godt som vært stopp i terrorangrep. Hvis Israel er villig til å gjøre store innrømmelser nå, vil det kunne gjøre inntrykk på palestinsk side, der statsministeren ikke har særlig autoritet. Jeg går ut fra at Blair kommer til å stille krav til Israel, og Norges rolle bør være å støtte opp under dem, sier Tønneson.

Ønsker splittet Europa

Han mener det er åpenbart at Sharon ikke ønsker en felles europeisk utenrikspolitikk, men tvert om et splittet Europa.

- Derfor nekter han å møte EUs utenriksminister Javier Solana, derfor reiser han ikke til Paris eller Berlin, men til Storbritannia, med en ekstratur til Norge, sier han.

- Tror du besøket i Norge kan gi Sharon en PR-effekt av noe slag?

- Jeg tror besøket har minimal effekt i Israel. Det er besøket i Storbritannia som teller, sier Tønneson.

Han tror besøket kan svekke Bondeviks popularitet.

- Bondevik har nok følt at han ikke kunne si nei da Sharon ønsket å komme hit. Jeg hører ikke til dem som vil kritisere det. Men effekten her i landet kan være at Bondevik svekkes fordi Sharon er så upopulær i Norge, noe Bondevik har merket, sier Tønneson.

Middag i går

I går kveld spiste Sharon middag med Blair, etter et møte med utenriksminister Jack Straw. Blairs særlige utsending til Midtøsten, lord Michael Levy, skulle ikke delta i middagen på grunn av et anspent forhold til Sharon. Han ble i stedet sendt til utlandet.

Blair vil understreke Storbritannias motstand mot den israelske sikkerhetsmuren på Vestbredden. Muren vil i det lange løp skade Israels egen sikkerhet, mener han.

Dette opplyste britiske regjeringskilder før samtalene med Sharon. Blair vil videre oppfordre Sharon til snarest mulig å fjerne ulovlige bosettinger på den okkuperte Vestbredden og til å bedre de økonomiske forholdene i de okkuperte områdene.

Sikkerhetssonen som skal omgi den omstridte muren vil i gjennomsnitt bli 60 meter bred. Så mye som 40 prosent av Vestbredden vil bli israelsk område.

- Israels regjering har ingen planer om å revurdere opprettelsen av muren, uansett om det kan hindre framgang i fredsprosessen, sa en israelsk tjenestemann, ifølge NTB.

Erkefiender

Like avvisende til motparten var britene da Sharon ba dem bryte all forbindelse til president Arafat. Arafat er Sharons erkefiende, og han har forsøkt å forby utenlandske diplomater og statsråder å møte ham. De som møter Arafat, får ikke møte israelske statsråder eller diplomater har Israel vedtatt.

- Jeg forstår at herr Sharon tok opp spørsmålet om forholdet til president Arafat, til hvilket utenriksministeren gjorde det klart at det britiske standpunktet er at så lenge president Arafat er en demokratisk valgt president for palestinske myndigheter, vil vi fortsette å forholde oss til ham, så lenge vi finner det nyttig, uttalte en talsmann for Straw.

Sharon gjentok for Straw at Arafat er det største hinderet for fred, og at hver gang europeiske ledere møter ham, så svekker de den palestinske statsministeren Mahmoud Abbas. Straw for sin del ba Sharon hjelpe Abbas ved å løslate flere palestinske fanger.

Men Straw roste Sharon for hans fredsanstrengelser. Blair håper forholdet til Israel skal bli bedre etter besøket.

Sharon ventes også å be Blair om å lette på britenes uoffisielle våpenembargo mot Israel.

UENIGE, MEN VENNER: Statsminister Tony Blair hilser sin kollega fra Israel, Ariel Sharon, som ankom Downing Street 10 i går.