Norge bedre enn Sverige på integrering

Norge har lykkes langt bedre enn Sverige på integrering, hevder forsker. Han peker på økonomi, bedre bosettingspolitikk og færre flyktninger som hovedårsakene.

OMSTRIDT OMRÅDE: Rinkeby i Sverige holdes fram som et eksempel på feilslått integrering. Forsker Kristian Tronstad i NIBR sier Norge er bedre enn Sverige på integrering av en rekke årsaker. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OMSTRIDT OMRÅDE: Rinkeby i Sverige holdes fram som et eksempel på feilslått integrering. Forsker Kristian Tronstad i NIBR sier Norge er bedre enn Sverige på integrering av en rekke årsaker. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):Forrige uke fortalte Dagbladet om Rinkeby, en belastet bydel utenfor Stockholm hvor kriminaliteten og arbeidsledigheten er høy. I Rinkeby bor det over 90 prosent innvandrere, hvorav mange snakker dårlig svensk. 

Både Audun Lysbakken (SV) og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ytret bekymring overfor Dagbladet at også Norge skulle få en slik «ghettofisering» rundt storbyene.

Tall fra By- og regioninstituttet (NIBR) viser imidlertid at norsk integreringspolitikk har vært mer vellykket enn den svenske.

- Integreringen av flyktninger går bedre i Norge enn i Sverige. Overgangen til arbeid og utdanning etter endt introduksjonsprogram i Norge er 62 prosent. En ny evalueringsrapport i Sverige viser at tilsvarende overgang til arbeid og utdanning i Sverige etter introduksjonsprogram er 48 prosent, sier forsker Kristian Tronstad ved NIBR.

Bosetting, innvandring og økonomi Tronstad peker på tre faktorer for å forklare Norges relative suksess: Vi er bedre på å bosette flyktninger, har lavere innvandring og bedre økonomi. 

- Den svenske bosettingsmodellene åpner for at flyktninger kan bosette seg der de selv vil. I Norge bosettes flyktninger gjennom avtale mellom stat og kommune. Det vil si at kommunen har det endelig ordet med hensyn til hvor mange flyktninger de vil ta imot. Denne forskjellen bidrar til at flyktninger er mer geografisk spredt i Norge enn i Sverige, forklarer han. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer