Norge bedt om å ødelegge Syrias kjemiske våpen

Melder NRK.

FN-INSPEKTØRER: FNs våpeninspektører arbeider her i Syria. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB Scanpix
FN-INSPEKTØRER: FNs våpeninspektører arbeider her i Syria. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland og USA har bedt Norge om å ødelegge Syrias kjemiske våpen, skriver NRK.

Anmodningen kom under FNs toppmøte i New York denne uka og er ifølge statskanalen gjentatt på flere nivåer. Dette vil bli en av de første beslutningene den nye regjeringen til Høyre-leder Erna Solberg må ta.

Norge er forslått fra både USA og Russland på grunn av politisk stabilitet og tilgang på mye vann, som trengs i destrueringen av de dødelige gassene.

NRK skriver at de farligste gassene og kjemikaliene vil bli ødelagt i Syria, siden det er for risikabelt å transportere dem. Våpen med stridshoder vil også bli destruert i det borgerkrigsherjede landet. Andre kategorier, som industriavfall, kan imidlertid transporteres ut.

UD: - Vi er i dialog Kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i utenriksdepartementet sier til Dagbladet at hun ennå ikke har lest NRK-saken. Imerslund ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger om en konkret forespørsel fra USA og Russland, men sier at UD er i dialog med en rekke land.

- Jeg vet ennå ikke hvilken informasjon eller feilinformasjon som er ute, men Norge har sagt siden resolusjonen om Syria ble vedtatt at vi vil bidra til at resolusjonen blir implementert, sier Imerslund til Dagbladet.

- Har Norge kapasitet til å destruere kjemiske våpen?

- Det vurderes fortsatt på hvilken måte vi kan bidra. Vi har samtaler med en rekke av FNs medlemsland og eksekutivrådet om hvordan ulike land kan bidra. Ulike måter vil bli vurdert, sier Imerslund.

OPCW, FN-organisasjonen som overvåker forbudet mot kjemiske våpen, møtes 15. november for å legge en timeplan. Da må det være klart hvilke land som kan bidra med hva. Møtet er omlag en måned etter at Høyre og Fremskrittspartiet inntar regjeringskontorene.

Dagbladet kommer med mer