Trandum og politiets utlendingsenhet får kritikk

- Norge behandlet meg som et dyr

Helsetjenesten på Politiets utlendingsinternat på Trandum får nok en gang knusende kritikk: En etiopisk kvinne i 40-åra fikk ikke forsvarlig helsehjelp, ifølge Fylkesmannen i Oslo og Viken.

SISTE STOPP: Politiets utlendingsinternatet på Trandum er stedet der Norge holder menneskene de vil tvangsreturnere. Nok en gang har Fylkesmannen slått fast at helsehjelpen ikke var forsvarlig her. Denne gangen var det en etiopisk kvinne i 40-åra som ble feilbehandlet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SISTE STOPP: Politiets utlendingsinternatet på Trandum er stedet der Norge holder menneskene de vil tvangsreturnere. Nok en gang har Fylkesmannen slått fast at helsehjelpen ikke var forsvarlig her. Denne gangen var det en etiopisk kvinne i 40-åra som ble feilbehandlet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 16. august i fjor ble en kvinne i 40-åra tvangshentet og satt inn på Politiets utlendingsinternat for utsendelse til Etiopia. Kvinnen hadde en rekke helseproblemer da hun ble internert.

- På Trandum ble kvinnen stadig verre. Nå slår Fylkesmannen fast at kvinnen ikke fikk forsvarlig helsehjelp, sier André Møkkelgjerd, advokat i Advokatfirmaet Sulland, og som bistår den utsendte kvinnen videre.

- Medisin-tvang

Da kvinnen ble internert på Trandum, brukte hun to medisiner og astmainhalator.

- Men på Trandum fikk jeg mange nye medisiner, som jeg sa at jeg ikke ville ha. Tolv medisiner ga de meg, og de skal ikke brukes sammen. Medisinene påvirket meg veldig negativt, med nye smerter og beina mine hovnet opp, sier kvinnen til Dagbladet i dag.

Kvinnen klaget over de nye medisinene til advokat og støttespillere. De fikk hentet inn en lege for å sjekke at behandlingen kvinnen fikk var forsvarlig.

- Han fikk ikke engang ha med stetoskop inn. Når vi i ettertid vet at hun ikke fikk forsvarlig helsehjelp, er det svært kritikkverdig at hun som frihetsberøvet ble nektet tilgang til helsetilsyn utenfra. Legetjenestene på Trandum har gjennom flere år vært gjenstand for kritikk, sier advokaten.

Politiets utlendingsenhet (PU) skriver til Dagbladet at «vi tar Fylkesmannens vurdering til etterretning», ifølge Johan-Edvin Throndsen, seksjonsleder ved Politiets utlendingsinternat (mer svar seinere i saken).

- Domstolene svikter

Advokat Møkkelgjerd mener det har sviktet i mange instanser når det gjelder behandlingen av den etiopiske kvinnen. Ikke bare «har Politiets utlendingsenhet (PU), utlendingsinternatet Trandum og legetjenesten sviktet», ifølge advokaten. Han mener domstolene også har sviktet. Møkkelgjerd viser til at tingretten ønsket å løslate kvinnen mot meldeplikt, men at lagmannsretten godtok fortsatt internering. Også Høyesterett forkastet anken.

- Domstolene skal kontrollere at ingen interneres i strid med menneskerettighetene. Denne saken er bare ett av mange eksempler der domstolene forutsetter at personer med helseproblemer blir adekvat ivaretatt på Trandum, til tross for indikasjoner på det motsatte, sier advokat Møkkelgjerd.

For den etiopiske kvinnen har det fire måneders lange oppholdet vært en forferdelig opplevelse.

- Nordmenn flest bør få vite hvor forferdelig folk blir behandlet på Trandum. Jeg sa nei til flere medisiner, men måtte ta dem. Beina mine hovnet opp og det brant i hodet og kroppen min, forteller hun til Dagbladet og fortsetter:

- Medisinene gjorde meg annerledes og redd. Jeg skrek flere ganger, og da satte de meg alene i en kjeller i flere dager. Månedene i fengselet var umenneskelig og Norge behandlet meg som et dyr. Nordmenn flest er greie og må få vite om dette.

Johan-Edvin Throndsen, seksjonsleder ved Politiets utlendingsenhet, ønsker å presisere at «ingen ved utlendingsinternatet på Trandum blir plassert i kjellere».

- Vi kan bekrefte at kvinnen under deler av oppholdet var innsatt på sikkerhetsavdelingen ved utlendingsinternatet, som innebærer utelukkelse fra fellesskapet i en avgrenset periode, sier Throndsen.

Vil søke erstatning

Kvinnen er i dag i Addis Abeba, Etiopias hovedstad.

- Hun var i en veldig vanskelig situasjon da hun ble sendt hjem, og nå er det jo enda verre fordi det er krig i landet. Folk dør, og hun har verken et fast sted å bo eller noen som kan hjelpe henne med medisiner, sier en etiopisk venninne av henne, som bor i Norge.

- Jeg bodde ti år i Norge, og gjorde aldri noe galt. Likevel ble jeg sendt hjem med tvang, som en kriminell. Månedene på Trandum gjorde meg veldig syk, og nå har jeg ikke lenger tilgang til medisiner. De koster altfor mye, sier kvinnen sjøl.

Advokat Møkkelgjerd er bekymret for kvinnens helsetilstand i dag, og vil kreve erstatning og oppreising for kvinnen.

- Hun har krav på oppreisningserstatning for de menneskerettighetsbruddene hun ble utsatt for på Trandum. Dersom PU ikke tilbyr å kompensere henne, vil det bli varslet søksmål for brudd på Den europeiske menneskerettighetskommisjon (EMK) og grunnloven. En erstatning vil forhåpentlig gjøre tilværelsen hennes litt bedre ved at hun får råd til medisiner og et sted å bo, sier han.

- Beklager ikke

Dagbladet spør PU om de beklager at kvinnen ikke fikk forsvarlig helsebehandling under det fire måneder lange oppholdet på Trandum.

- Nei, men vi merker oss selvsagt kritikken fra Fylkesmannen og vil ta dette med oss i den videre driften av utlendingsinternatet, sier Throndsen.

- Hva med erstatning?

- Vi kan bekrefte at vi har mottat krav om erstatning fra utlendingens advokat, sier Kristel Lee Høgslett, seksjonsleder ved juridisk seksjon i PU.

- Det er langt fra første gang helsetjenesten på Politiets utlendingsinternat er blitt kritisert. Vurderer dere å bytte legetjenester? Lurer Dagbladet.

- PU er åpen for at helsetjenestene ved utlendingsinternatet legges under kommunehelsetjenesten. Vi minner samtidig om at da Helse- og omsorgsdepartementet vurderte en slik ordning i 2017, konkluderte de med at det ikke er åpning for å overføre helsetilbudet til det offentlige. Vi forholder oss til gjeldende avtale med Legetjenester A/S, sier Throndsen.

FØLGER OPP: Johan-Edvin Throndsen, seksjonsleder ved Politiets utlendingsinternat, vil ta med seg kritikken mot helsetjenesten videre i driften, og se nærmere på avtalen med Legetjenester A/S. Foto: PU
FØLGER OPP: Johan-Edvin Throndsen, seksjonsleder ved Politiets utlendingsinternat, vil ta med seg kritikken mot helsetjenesten videre i driften, og se nærmere på avtalen med Legetjenester A/S. Foto: PU Vis mer

Hjemløs

Kvinnen i 40-åra er nå hjemløs i Etiopia, som nå opplever krig. Hun bor på nåde rundt omkring, hos venner. Medisiner for astma, høyt blodtrykk og kolesterol har hun ikke råd til. Dette fikk hun utdelt fra Helsesenteret for papirløse i Norge.

- Jeg opplever veldig mye stress og har det veldig vanskelig. Spesielt etter de fire månedene på Trandum, som gjorde meg mye mer syk. Det var veldig vanskelig for meg at Norge sendte meg ut slik. Mer syk og som en kriminell, sier kvinnen.

Stadig kritikk

Helsetilbudet på Trandum blir jevnlig diskutert og kritisert. Fylkesmannen i Oslo og Viken opprettet også en tilsynssak mot Trandum, da irakeren Imad døde mens han var langtidsinternert på Trandum.

Tidligere har seksjonssjef Stein Jøssang ved Fylkesmannen meldt til Dagbladet at de har «seks registrerte tilsynssaker mot helsetjenesten på Trandum registrert siden 1. januar 2019».

Pasient- og brukerombudet engasjerte seg i saken til den etiopiske kvinnen.

- Ingen kommentar

Det er Legetjenester AS som drifter helsetjenesten på Trandum. Både legen, Gunnar Fæhn, og selskapet har høstet kritikk en rekke ganger.

Blant annet for uttransporteringen av en bevisstløs kvinne fra Trondheim til Istanbul i fjor sommer. Fæhn har flere ganger uttalt seg kritisk til innvandring og asylsøkere, og er tidligere innklaget til Legeforeningen.

- Jeg har veldig dårlig erfaring med journalister og ønsker ikke å gi noen kommentar, sier Fæhn til Dagbladet.

FAKTA: - IKKE FORSVARLIG HELSEHJELP

  • Kvinnen er i 40-åra, fra Etiopia og kom til Norge som asylsøker rundt 2008.
  • Kvinnen var internert på Trandum fra 16. august og ble returnert til Etiopia den 11. desember.
  • Fylkesmannen har konkludert med at PU ikke har gitt kvinnen forsvarlig helsehjelp.
  • Fylkesmannen krever at «PU og helsepersonell innretter virksomheten etter deres konklusjon» i framtida.
  • Kvinnen er i dag i Etiopias hovedstad Addis Abeba, men har ingen fast bopel og helsa er dårlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer