Norge beklager «fornærmelse av Tyrkia» under NATO-øvelse

NATO og norske myndigheter beklager det Recep Tayyip Erdogan har omtalt som en fornærmelse av Tyrkia under øvelse i Norge.

BEKLAGER: NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg overfor Recep Tayyip Erdogan og Tyrkia. Foto: Kayhan Ozer, Presidential Press Service, Pool photo via AP / NTB Scanpix
BEKLAGER: NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg overfor Recep Tayyip Erdogan og Tyrkia. Foto: Kayhan Ozer, Presidential Press Service, Pool photo via AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter oppfordringer fra NATO beklager Norges forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen, overfor Tyrkia og sier samtidig at landet er en viktig alliert i NATO.

- Øvelsesmeldingen på det lukkede øvingsnettverket, som det ble reagert på fra tyrkisk side, var skrevet av en enkeltperson og reflekterer på ingen måte norsk syn, sier Bakke-Jensen i en uttalelse som er gitt NTB.

- Tyrkia er en viktig alliert i NATO, som vi ønsker å opprettholde et godt forhold til, sier forsvarsministeren.

Kalte hjem soldater

Tyrkia kalte nylig hjem 40 soldater fra NATO-øvelsen fordi landets grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk og dagens president, Recep Tayyip Erdogan, ble fremstilt som fiender, framholdt Erdogan selv tidligere fredag.

Bakke-Jensen sier nordmannen, som var innleid til å arbeide i spillstaben under øvelse Trident Javelin, ble tatt ut av øvelsen. NATO-sjef Jens Stoltenberg uttalte tidligere fredag at det er opp til norske myndigheter å avgjøre eventuelle disiplinære reaksjoner.

- Vi vil gjøre en grundig undersøkelse av hva som har skjedd i denne konkrete saken, og deretter ta nødvendige tiltak basert på konklusjonene av undersøkelsen, sier Bakke-Jensen.

- Gjenspeiler ikke NATO

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kommenterte saken tidligere i dag:

- Jeg er blitt informert om fornærmelsen som ble påført under en nylig avsluttet øvelse ved NATOs Joint Warfare Centre i Stavanger i Norge. Jeg beklager fornærmelsen. Hendelsene var et resultat av en enkeltpersons handlinger og gjenspeiler ikke NATOs holdninger, sier Stoltenberg i en kommentar NTB har fått tilgang til.

- En verdsatt alliert

Ifølge president Erdogan sto både hans eget navn og Mustafa Kemal Atatürk, det moderne Tyrkias grunnlegger, på en «tavle» som «fiender» under NATO-øvelsen.

- Enkeltpersonen dette gjelder, ble umiddelbart fjernet fra øvelsen av Joint Warfare Centre, og en granskning er på gang. Han var en sivil kontraktør sekondert av Norge og ikke en NATO-ansatt, sier Stoltenberg videre.

- Det vil nå være opptil norske myndigheter å avgjøre eventuelle disiplinære reaksjoner. NATO har vært i kontakt med norske myndigheter om saken, legger han til.

Stoltenberg understreker videre at Tyrkia er en verdsatt NATO-alliert, som gir viktige bidrag til å trygge alliansens medlemsland.

Dagbladet har vært i kontakt med forsvarsdepartementet i forbindelse med NATO-unnskyldningen. De har foreløpig ikke besvart henvendelsen. Forsvarsministeren har imidlertid nå kommentert saken overfor NTB.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer