BEKLAGER: NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg overfor Recep Tayyip Erdogan og Tyrkia. Foto: Kayhan Ozer, Presidential Press Service, Pool photo via AP / NTB Scanpix
BEKLAGER: NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg overfor Recep Tayyip Erdogan og Tyrkia. Foto: Kayhan Ozer, Presidential Press Service, Pool photo via AP / NTB ScanpixVis mer

Norge beklager «fornærmelse av Tyrkia» under NATO-øvelse

NATO og norske myndigheter beklager det Recep Tayyip Erdogan har omtalt som en fornærmelse av Tyrkia under øvelse i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter oppfordringer fra NATO beklager Norges forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen, overfor Tyrkia og sier samtidig at landet er en viktig alliert i NATO.

- Øvelsesmeldingen på det lukkede øvingsnettverket, som det ble reagert på fra tyrkisk side, var skrevet av en enkeltperson og reflekterer på ingen måte norsk syn, sier Bakke-Jensen i en uttalelse som er gitt NTB.

- Tyrkia er en viktig alliert i NATO, som vi ønsker å opprettholde et godt forhold til, sier forsvarsministeren.

Kalte hjem soldater

Tyrkia kalte nylig hjem 40 soldater fra NATO-øvelsen fordi landets grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk og dagens president, Recep Tayyip Erdogan, ble fremstilt som fiender, framholdt Erdogan selv tidligere fredag.

Bakke-Jensen sier nordmannen, som var innleid til å arbeide i spillstaben under øvelse Trident Javelin, ble tatt ut av øvelsen. NATO-sjef Jens Stoltenberg uttalte tidligere fredag at det er opp til norske myndigheter å avgjøre eventuelle disiplinære reaksjoner.

- Vi vil gjøre en grundig undersøkelse av hva som har skjedd i denne konkrete saken, og deretter ta nødvendige tiltak basert på konklusjonene av undersøkelsen, sier Bakke-Jensen.

- Gjenspeiler ikke NATO

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kommenterte saken tidligere i dag:

- Jeg er blitt informert om fornærmelsen som ble påført under en nylig avsluttet øvelse ved NATOs Joint Warfare Centre i Stavanger i Norge. Jeg beklager fornærmelsen. Hendelsene var et resultat av en enkeltpersons handlinger og gjenspeiler ikke NATOs holdninger, sier Stoltenberg i en kommentar NTB har fått tilgang til.

- En verdsatt alliert

Ifølge president Erdogan sto både hans eget navn og Mustafa Kemal Atatürk, det moderne Tyrkias grunnlegger, på en «tavle» som «fiender» under NATO-øvelsen.

- Enkeltpersonen dette gjelder, ble umiddelbart fjernet fra øvelsen av Joint Warfare Centre, og en granskning er på gang. Han var en sivil kontraktør sekondert av Norge og ikke en NATO-ansatt, sier Stoltenberg videre.

- Det vil nå være opptil norske myndigheter å avgjøre eventuelle disiplinære reaksjoner. NATO har vært i kontakt med norske myndigheter om saken, legger han til.

Stoltenberg understreker videre at Tyrkia er en verdsatt NATO-alliert, som gir viktige bidrag til å trygge alliansens medlemsland.

Dagbladet har vært i kontakt med forsvarsdepartementet i forbindelse med NATO-unnskyldningen. De har foreløpig ikke besvart henvendelsen. Forsvarsministeren har imidlertid nå kommentert saken overfor NTB.