Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge ber EU droppe mål for fornybar energi

Når EU nå setter egne klimamål.

VIL KUTTE UTSLIPP: Her er et kullkraftverk i Tyskland. Foto: FEDERICO GAMBARINI/EPA
VIL KUTTE UTSLIPP: Her er et kullkraftverk i Tyskland. Foto: FEDERICO GAMBARINI/EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommisjonen presenterer sitt forslag til klima- og energiprogram fram mot 2030 i Brussel onsdag, og det er en plan som også blir avgjørende for energinasjonen Norge.

Det er ventet at Kommisjonen vi legge opp til betydelige kutt i utslippene.

I et brev til Kommisjonen før jul skrev regjeringen at Norge mener et slikt utslippstak bør være hovedmålet for Unionens energi- og klimaarbeid.

- Norge går ikke inn for at EU etter 2020 viderefører mål knyttet til fornybar energi og energieffektivisering, heter det på regjeringens informasjonsside Europaportalen.

- Ett enkelt mål vil bidra til at det overordnede målet om å kombinere økonomisk vekst og utslippsreduksjon nås på en så kostnadseffektiv måte som mulig, er budskapet til EU fra statsrådene Vidar Helgesen (H), Tord Lien (Frp) og Tine Sundtoft (H).

Krav eller ikke Dagens EU-politikk inneholder klare mål på både utslipp, fornybar og effektivisering - kalt 20-20-20-målene.

Kravet om å kutte klimagassutslippene med 20 prosent sammenlignet med 1990-nivået ligger an til å bli nådd med god margin i 2020. Onsdag legger trolig Kommisjonen fram planer for et bindende mål om kutt på rundt 40 prosent fram til 2030.

Når det gjelder planene for fornybar energi og energieffektivisering, har det imidlertid vært omfattende debatt.

Presset økonomi I dag har EU et bindende mål om at 20 prosent av energimiksen skal være fornybar. Det har vært snakk om å endre det kravet til en ikke-bindende målsetting på rundt 30 prosent.

Nå kan det likevel ligge an til bli et bindende mål, men for EU som helhet og ikke for det enkelte medlemsland.

Det er et Europa med en presset økonomi som skal legge klimaløpet fremover, og EU-kommisjonen er ventet å ta hensyn til at medlemslandene og industrien har mindre handlingsrom etter år med krise.

Kvotetiltak Kommisjonen i Brussel skal legge fram flere klimainnstillinger onsdag. På planen står også systemet for handel med klimakvoter. Det er et miljøtiltak også Norge er med i, men som ikke har fungert etter hensikten mens kvoteprisene har skrapt mot bunnen.

Europeerne brenner igjen masse kull, og EU har prøvd å få prisene opp midlertidig med å holde tilbake kvoter fra markedet. Det trengs imidlertid varige tiltak.

Det lå en stund forslag på bordet om å opprette en slags «sentralbank» for kvotene, et forslag som ifølge avisen Financial Times ikke er tatt med videre.

Skifer Også skifergass kommer opp onsdag. Kommisjonen skal legge fram en anbefaling til felles retningslinjer for utvinning av skifergass, som noen håper kan gi noe à la en amerikansk energirevolusjon i Europa.

Andre frykter imidlertid miljøkonsekvensene, og Frankrike har allerede lagt ned forbud mot såkalt fracking, måten skifergass utvinnes på.

Samtidig har land som Polen og Storbritannia advart mot å innføre nytt byråkrati og tunge prosesser på et viktig energimarked. (©NTB)
Hele Norges coronakart