Norge ber for dødsdømt

Norge protesterer kraftig overfor USA mot dødsdømmen mot Napoleon Beazley og ber om at han blir benådet. Beazley var bare 17 år da han begikk forbrytelsen han nå skal dø for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Henrettelsen av den nå 24 år gamle Beazley skal fullbyrdes med giftsprøyter i Huntsville-fengselet i Texas 15. august.

Den amerikanske ambassaden i Oslo ble torsdag morgen innkalt til Utenriksdepartementet, der en anmodning om å benåde Beazley ble overlevert. Norge slutter seg dermed til en tilsvarende oppmodning som har kommet fra et samlet EU.

- Det er høyst uvanlig at vi går ut i enkeltsaker på denne måten. Og vi har gjort det på grunn av det faktum at den dødsdømte var mindreårig da forbrytelsen ble begått, sier fungerende pressetalskvinne, Kathrine Biering, til Dagbladet.no. I møtet med cargé d´affaires John Gundersen markerte også norske myndigheter sin generelle motstand mot bruken av dødsstraff i USA.

Ikke ny kurs

Norge har ved gjentatte anledninger tatt opp spørsmålet om dødsstraff med amerikanske myndigheter. Dagens protest er imidlertid ikke et signal om at norske myndigheter vil bli mer konkrete i sine protester fremover.

- Nei, dette er ikke en ny kurs. Norske myndigheter mener dødsstraff strider mot prinsippet om livets ukrenkelighet Dette prinsippet er grunnleggende for vår rettsoppfatning. Norge markerer derfor regelmessig motstand mot bruken av slike straffemetoder, sier Biering.

Skjøt mann

Det var 19. april 1994 at Beazley og hans to eldre brødre skjøt ned og drepte 63 år gamle John E. Luttig. De tre hadde bestemt seg for å stjelet bilen hans. Under ranet ble Luttig drept. De tre brødrene ble straks arrestert. De to brødrene til Beazley har forklart at det var Napolen som planla å stjele bilen og at det også var han som skjøt.

Under ett år senere ble Beazley funnet skyldig og dømt til døden.

Staten Texas har nå 455 fanger på dødscelle. Mer fakta om statens dødsdømte finner du her.

Her finner du mer info om dødsstraff.

<B>MINDREÅRIG:</B> Den nå 24 år gamle Napoleon Beazley var 17 år han begikk forbrytelsen han skal dø for.