Mor mot Norge i EMD

Norge ber Strasbourg ligge unna i betent adopsjonssak

Mor er god nok for sine to yngste barn. Likevel ble hennes førstefødte adoptert bort. - Menneskerettsdomstolen er ikke i posisjon til å overprøve, hevder Regjeringsadvokaten.

REGJERINGSADVOKAT: Fredrik Sejersted representerer Norge i saken. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
REGJERINGSADVOKAT: Fredrik Sejersted representerer Norge i saken. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

STRASBOURG (Dagbladet): Tirsdag dokumenterte Dagbladet tett privat kontakt mellom barnevernets saksbehanmdler og ei fostermor i en betent barnevernssak som endte i tvangsadopsjon etter mangeårige rettsrunder.

Saken var i dag til rettslig høring i Storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD), som skal avgjøre hvorvidt Norge har brutt grunnleggende menneskerettigheter i saken.

- Vi kommer ikke til å kommentere enkeltsider ved faktum, som på mange punkter har vært omstridt. Fra statens side legger vi til grunn at dette ble grundig belyst ved bevisførselen for tingretten i 2012. Påstandene inngår i det omfattende bevisbildet som tingretten tok stilling til i sin dom, og som etter vårt syn må legges til grunn for EMDs prøving av saken opp mot de rettslig grensene etter EMK artikkel 8, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted til Dagbladet før høringen i Strasbourg.

Regjeringsadvokatens generelle syn er at dette er en vanskelig sak, som ble grundig prøvet for norske domstoler i flere runder mellom 2008 og 2012.

Ber EMD ligge unna

- Det som nå skal prøves for EMD er siste fase, som endte med en dom i 2012 som slo fast at det klart ville være til barnets beste at fosterforeldrene fikk adoptere ham, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted og utdyper:

- Spørsmålet er om dette er brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Det mener staten bestemt at det ikke er. Tvert imot har både barnevernet og norske domstoler samvittighetsfullt søkt å ivareta hensynet til barnets beste, slik de er forpliktet til, både etter norsk lov, etter FNs barnekonvensjon og etter EMK.

- Hvordan kan man si at de ekstraordinære omstendigheter, som må foreligge ved tvangsadopsjon, var tilstede i denne saken, i lys av at mor fikk nye barn som hun har beholdt omsorgen for?

- På bakgrunn av omfattende bevis- og vitneførsel, fant retten at det likevel forelå ekstraordinære omstendigheter som gjorde at det klart ville være til barnets beste å bli adoptert av fosterforeldrene, sier Sejersted.

Regjeringsadvokaten anmoder Menneskerettsdomstolen om å holde seg unna det de anser som rene norske anliggender.

- Dette er en faktisk bevisvurdering som EMD etter vårt syn ikke er i posisjon til å overprøve, og som må legges til grunn ved vurderingen av om EMK artikkel 8 er respektert, sier Sejersted.

Kritiserte norsk barnevern

Under onsdagens høring i Storkammeret var også moras franske advokat, Gregory T.D. Dieudonne, opptatt av at Norge, i likhet med Storbritannia og Danmark, som støtter Norge i denne saken, ønsker å utvide nasjonenes skjønnsmargin.

- Norske myndigheter ønsker å begrense Menneskerettsdomstolens mulighet til å overprøve vurderingene fra nasjonal rett. De ber egentlig EMD om å ligge unna, sier Dieudonne.

Foran Storkammerets 17 dommere tegnet han et svært negativt bilde av norsk barnevern.

- Barnevernet har ofte vage begrunnelser for å ta barn ut av en familie. De viser gjerne til risiko for framtidige problemer. Og hva er «manglende foreldreferdigheter»? Det er ullent. Når er barn er tatt ut av familien, får foreldrene svært få samvær med sine barn. Gjerne et par timer noen få ganger i året. Det går ut over tilknytningen mellom barn og foreldre, og er til hinder for tilbakeføring, sier den franske advokaten.

Dieudonne har regnet ut at mora i denne saken i løpet av et år hadde bare åtte samværstimer med sin sønn, noe som tilsvarer 0,0009 prosent av året.

- Når det er bestemt at plasseringen vil være varig, blir samvær redusert. Samtidig bygger de opp fosterfamilien. Mora har ikke en sjanse. Dette er som en livstidsstraff, ja en slags sivilrettens dødsdom, sier advokaten.

La fram Dagblad-avsløring for EMD

Dieudonne lot også EMDs Storkammer bli klar over tirsdagens avsløring i Dagbladet. Han uttalte at han ville gi dommerne en kopi av saken, hvor det kommer fram at det utviklet seg en svært vennskapelig tone mellom barnevernets saksbehandler og fostermora som senere ble adoptivmor.

Det er fire nasjoner som har intervenert i saken til støtte for den norske mora. Disse er Belgia, Bulgaria, Slovakia og Tsjekkia.

- Det er vanlig at andre land intervenerer med støtte til en nasjon. At nasjoner kommer med støtte til privat part, er langt mer uvanlig, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Under dagens høring understreket Sejersted at barnet har stått i sentrum for norsk barnevern.

- Har hans rettigheter blitt brutt? Svaret er nei. Han er blitt beskyttet, sier regjeringsadvokaten.

Sejersted hevdet at norsk barnevern er blant de beste i verden, og påpekte at saker som denne er i fåtall.

- Det er et større problem i tilfeller der barnevernet griper inn for sent, påpeker han.

Avviser systemfeil

Sejersted avviser at det er noe galt med barnevernet som system. Når det gjelder adopsjon, er det riktig at dette er foretrukket framfor langvarige plasseringer i fosterhjem.

- Her skiller Norge seg fra en del andre land, men ulike land velger ulike løsninger.

Sejersted måtte håndtere flere kritiske spørsmål fra EMDs dommere.

De ville ha utdypende svar rundt vurderingene som lå til grunn for at moras førstefødte ble tvangsadoptert, når hun hadde fått et nytt barn som barnevernet mente hun kunne ha omsorgen for.

Det ble også stilt spørsmål ved hvorfor jordmødrenes positive rapport fra sykehuset om moras omsorgsevner syntes å «forsvinne» raskt fra saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer