Mor mot Norge i EMD

Norge ber Strasbourg ligge unna i betent adopsjonssak

Mor er god nok for sine to yngste barn. Likevel ble hennes førstefødte adoptert bort. - Menneskerettsdomstolen er ikke i posisjon til å overprøve, hevder Regjeringsadvokaten.

REGJERINGSADVOKAT: Fredrik Sejersted representerer Norge i saken. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
REGJERINGSADVOKAT: Fredrik Sejersted representerer Norge i saken. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

STRASBOURG (Dagbladet): Tirsdag dokumenterte Dagbladet tett privat kontakt mellom barnevernets saksbehanmdler og ei fostermor i en betent barnevernssak som endte i tvangsadopsjon etter mangeårige rettsrunder.

Saken var i dag til rettslig høring i Storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD), som skal avgjøre hvorvidt Norge har brutt grunnleggende menneskerettigheter i saken.

- Vi kommer ikke til å kommentere enkeltsider ved faktum, som på mange punkter har vært omstridt. Fra statens side legger vi til grunn at dette ble grundig belyst ved bevisførselen for tingretten i 2012. Påstandene inngår i det omfattende bevisbildet som tingretten tok stilling til i sin dom, og som etter vårt syn må legges til grunn for EMDs prøving av saken opp mot de rettslig grensene etter EMK artikkel 8, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted til Dagbladet før høringen i Strasbourg.

Regjeringsadvokatens generelle syn er at dette er en vanskelig sak, som ble grundig prøvet for norske domstoler i flere runder mellom 2008 og 2012.

Ber EMD ligge unna

- Det som nå skal prøves for EMD er siste fase, som endte med en dom i 2012 som slo fast at det klart ville være til barnets beste at fosterforeldrene fikk adoptere ham, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted og utdyper:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.