Norge beredt til ny WTO-sluttspurt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) forbereder seg på nye forhandlinger i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Genève.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støre snakket tirsdag med WTO-sjefen Pascal Lamy, som for tiden jobber fulltid med å sondere terrenget for nye forhandlinger. Årsaken er det klare budskapet fra helgens G20-møte, hvor man ønsket seg en forhandlingsløsning innen landbruk og industrivarer før nyttår.

- Han vil legge til rette for at G20-møtets konklusjoner kan oversettes til forhandlingsvilje i Genève, men det er et stykke igjen dit, sier Støre til NTB.

Booker hotell

Foreløpig er det ikke berammet noen dato for et eventuelt ministermøte, som må til hvis man skal bli formelt enige om de såkalte modalitetene, et rammeverk for landbruks- og industrivareforhandlingene.

- Men vi forbereder oss på at det kan bli et møte og ønsker å bidra til en løsning, sier Støre.

Ved ambassaden i Genève bestilles det nå hotellrom for perioden før WTOs hovedrådsmøte 18.-19. desember, som er siste frist for et vedtak i år.

Det var en strid mellom India og USA om en sikkerhetsmekanisme for å beskytte landbruk i u-land mot fallende priser som fikk forhandlingene til å bryte sammen i juli.

Det er ikke gitt, men etter alt å dømme vil nye forhandlinger ta opp igjen tråden der man forlot den ved bruddet.

- Vi kom veldig langt i sommer med det som var viktig for Norge. Det er derfor viktig å ta vare på dette utgangspunktet, sier Støre.

De sju store

Som i sommer er Lamy nå i første rekke i kontakt med de sju store aktørene i WTO-sammenheng: USA, EU, Brasil, India, Australia, Kina og Japan. Støre støtter dette, men mener man må invitere en bredere krets av ministre, Norge inkludert, hvis man skal komme noen vei.

- Samtidig må man konsentrere dette ned til kjernespørsmålene og ikke gjøre dette vanskeligere enn det er, sier Støre.

Diplomater NTB har snakket med forteller at tonen mellom forhandlerne i Genève er mindre bitter nå enn etter tidligere brudd i forhandlingene, men at det er uvisst om hvor stor vilje det er til å endre standpunkt.

Samtidig er de fleste klar over at en WTO-enighet vil være et av få mulige positive signal for verdenshandelen i en tid med finanskrisen og resesjon i mange økonomier.

Like vanskelig

For Norge er fortsatt det vanskeligste punktet i forhandlingene kutt i subsidier og toll for landbruksprodukter

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) fikk tidligere i år kritikk fra bondehold for å ha gått med på å forhandle videre på et grunnlag de sju stormaktene la fram i sommer, et grunnlag Norges Bondelag mente ville rasere landbruket.

Støre mener kritikken mot sin statsrådskollega var urettferdig.

- Den var ufortjent. Både Brekk og hans forgjenger Terje Riis-Johansen sto opp for landbruket, sier Støre, som regner med at Brekk legger juleforberedelsene til Genève hvis det innkalles til møte.

- Han er velkommen, sier Støre.

(©NTB)