Norge best å bo i - igjen

For fjerde år på rad topper Norge FNs rangering over verdens beste land å bo i. Men, ikke alle er enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag offentliggjør FNs utviklingsprogram at Norge igjen er kåret til verdens beste land å bo i. Dette er fjerde året på rad at Norge troner øverst på denne lista. FN rangerer verdens land etter et samlet mål for inntekt, levealder og utdanning. Rapporten legger i år stor vekt på kulturell frihet som nøkkel til utvikling og stabilitet.

«Utvikling handler om menneskets frihet, ikke bare økonomisk og sosialt, men også i forhold til å kunne leve ut sin kulturelle identitet uten å bli ekskludert eller diskriminert», skriver FN om rapporten.

Uenighet i familien

Ikke alle er enige i at Norge er best å bo i.

-  Nei, det synes jeg ikke. Vi nordmenn må begynne å tenke. Vi har fått for mange lover og regler tredd ned over ørene på oss. Dessuten har vi en diktator til statsminister. Kulturell frihet, spør trebarnsfar Rolf Espeland fra Bømlo.

Han, kona Berit og datteren Veronika (12) er på ferie på Ekeberg camping i Oslo der de har stoppet for å besøke sønnen Ruben (20).

Kona er uenig med ham.

Mer om FN-kåringa

Rapporten framlegges i Oslo på en pressekonferanse klokka 10. Kronprins Haakon åpner møtet i kraft av sin rolle som goodwill-ambassadør for FNs utviklingsprogram.

-  Vi har religionsfrihet og ytringsfrihet, det er jo ingen selvfølge i andre deler av verden. Vi kan stå for det vi mener uten å bli tatt for det. Det er kulturell frihet. Vi blir respektert for det vi mener, sier Berit Espeland.

På spørsmål om Carl I. Hagens angrep mot islam motarbeider kulturell frihet for alle, drar familien litt på det.

-  Nei, det han uttalte tror jeg ikke får så mye å si, mener Ruben.

På Grønland i Oslo er svaret noe annerledes. Kurdistan og Fighani Barazanji med datteren Arin (2 md.) er kurdere i Norge, opprinnelig fra Nord-Irak.

Lange kalde vintrer

-  Vi føler oss velkomne og godt mottatt. Vi har det bra i Norge, bortsett fra om vinteren, smiler Fighani, far i familien

-  Jeg tror nok det stemmer at Norge er verdens beste bosted. Vi har hørt mye fra innvandrere som bor i andre land, de er ikke like fornøyde som vi er, sier mor Kurdistan, som har blitt forespeilet gode kurs- og jobbmuligheter etter at hun har vært hjemme med babyen ett år.

HAR DET BRA: Familien Barazanji, opprinnelig fra Nord-Irak, er enige i at Norge må være verdens beste land å bo i.
IKKE FORNØYD: Rolf Espeland fra Bømlo er ikke enig i at Norge er verdens beste land å bo i. - Med denne røykeloven, innvandringspolitikken og Kjell Magne Bondevik ved roret? Niks, mener han. Men kona Berit, Veronika (12) og Ruben (20) er ikke helt enige med ham.