Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge best i verden?

På Fattighuset i Oslo har de ikke fått med seg at Norge er det beste landet i verden å bo i. Og nå ble det slutt på middagen også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ramler jo utenom, vi, sier Bjørn Roar Aarnes (27).

Vi har med Dagbladet fra i går. Det står at FN har rangert Norge på topp når levekår som utdanning, helse og inntekt blir lagt til grunn.

- Du tok ikke med VG også, da? spør Bjørn Roar.

Her henger gardinene i brune lefser foran vinduet, rullingsen er godt innrøyket i veggene og kaffen er gratis. Og i fryseren ligger boller fra en vennlig baker, det er bare å forsyne seg - om man vil ha kald bolle. Det ringer på døra nede, det er middagstid, men Beth-Maria Gomez Furrevik i husgruppa må dessverre si at det ikke er mer middag å få i sommer. Budsjettet er tomt. Fattighuset fikk 450000 statlige kroner mindre å rutte med i år. Det kjennes.

- Ja, ja, så Norge er det beste landet å bo i, best på Viagra, lykkepiller og moteklær, da? spør Bror Wüller over kaffekoppen.

Pepperkakemiddag

Bjørn Roar Aarnes spiser pepperkaker i stedet for middag. Gratis pepperkaker. Mange pepperkaker på Fattighuset i juli.

- Å være fattig vil si at du for eksempel ikke har råd til varm middag hver dag, forklarer han. - Siden jeg har vært inne i psykiatrien har jeg ikke relevant jobberfaring. Jeg har gått på sosialkontoret de siste fem-seks åra. Nå er jeg student. Juli blir en tøff måned. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få mat i juli, og ikke får jeg jobb så jeg kan skaffe penger. Det er ikke så rart at Norge er det beste landet å bo i. Vi har jo oljeinntekter. Jeg for min del har ikke opplevd den velstanden. Jeg vet ikke hvordan jeg skulle overlevd om jeg ikke kunne spise middag på Fattighuset og hos venner.

I Norge er du fattig når du har en inntekt som er under femti prosent av gjennomsnittsinntekten. Oslo er den storbyen i Norge med høyest andel fattige, her er nærmere åtte prosent fattige. I Bergen, Trondheim og Stavanger er nærmere fire prosent av innbyggerne fattige, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Ingen andre steder i landet øker fattigdommen som i hovedstaden.

Dårlig aura

- Hvem kommer hit til Fattighuset?

- Det øvre sjiktet av middelklassen, kommer det kjapt fra sofaen.

- Det er vel det laveste bunnsjiktet, den lille harde kjernen, det. Få med at jeg aldri har likt det fjeset til Bondevik. Han sier de svakeste lider, men jeg synes auraen hans slår iskaldt ut gjennom TV-skjermen, sier Per Steinar Sørå. Han er en av mange som ble feilplassert av barnevernet i Bergen i barndommen og som nå søker billighetserstatning.

- Jeg var skjeløyd, så de trodde jeg var «mongoloid». Om Norge er det beste landet i verden å bo i, tror jeg jammen de burde tatt en titt på baksiden av medaljen også.

Per Steinar Sørå skal i år gi sin stemme til Rettferdighetspartiet. I hvert fall ikke Bondevik.

Pepperkakemiddag: Bjørn Roar Aarnes og Per Steinar Sørå på Fattighuset synes Bondevik har kald aura. Bjørn Roar Aarnes spiste pepperkaker til middag i går.