NORGE TOPPER FN-LISTE:  Nordmenn her det ikke så verst. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN/Creativecommons.org
NORGE TOPPER FN-LISTE: Nordmenn her det ikke så verst. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN/Creativecommons.orgVis mer

Norge best på helse, utdanning og inntekt

Mener FN. Svenskene best på likestilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs utviklingsprogram, UNDP, rangerer hvert år 187 land etter befolkningens helsetilstand, utdanning og inntekt. Norge, Australia, Nederland og USA ligger på de fire første plassene.

I årets rapport vurderer UNDP også sosiale forskjeller og likestilling. Norge ligger på topp når sosial ulikhet tas med i vurderingen, mens USA raser nedover på lista.

Med justering for likestilling er det derimot Sverige som kommer på topp, tett fulgt av Nederland og Danmark. Norge kommer på sjetteplass i denne rangeringen, som sammenligner kvinners og menns tilgang til helsetjenester, skolegang, deltakelse i arbeidslivet og i politikken.

Det arabiske landet Jemen havner nederst.

Det er enorme forskjeller mellom landene øverst og nederst på indeksen, de fleste i Afrika sør for Sahara. Men også de fattigste landene har opplevd en klar forbedring av helse, utdanning og inntekt de siste tiårene, konstaterer UNDP.

Samtidig har inntektsforskjellene blitt større. Klimaendringer og miljøskader kan stoppe den positive utviklingstrenden i verdens fattigste land og i verste fall sette utviklingen i revers, advarer FN-rapporten. Halvparten av all underernæring på verdensbasis skyldes miljømessige faktorer som vannforurensning og tørke.
(©NTB)