SENDER KRIMINELLE HJEMME: Justisminister Anders Anundsen har inngått soningsavtaler med Romania, Latvia og Latvia. - Kriminelle skal sendes ut av Norge og hjem for å sone,  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SENDER KRIMINELLE HJEMME: Justisminister Anders Anundsen har inngått soningsavtaler med Romania, Latvia og Latvia. - Kriminelle skal sendes ut av Norge og hjem for å sone, Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Norge betaler for å bli kvitt utenlandske kriminelle

Utenlandske kriminelle som begår grov kriminalitet i Norge, skal sendes til hjemlandet for soning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har soningsavtale med tre land - Latvia, Litauen og Romania. Justisminister Anders Anundsen har forhandlet fram en avtale som gjør at kriminelle fra de tre landene skal transporteres ut av landet. Norge betaler regningen for å få de kriminelle ut og norsk politi skal levere dem i de respektive hjemlandene.

Kriminelle fra disse tre østeuropeiske landene skal ikke lenger få mulighet til å sone straffene de blir dømt til i Norge.

- Vi jobber også for å inngå egne avtaler med Polen og Bulgaria, sier justisminister Anders Anundsen til Dagbladet.

- Sendes hjem Tidligere har det vært mulig sende noen kriminelle til hjemlandet for å sone. Men de nye avtalene Anundsen har fått på plass, medfører at kriminelle som begår kriminalitet i Norge vil bli sendt hjem for soning.

- Fram til nå har det vært mye byråkrati for å få sendt kriminelle til hjemlandet for soning, blant annet fordi flere land har vært lite villig til å betale for uttransporten. Avtalene vi har inngått betyr at kriminelle som begår kriminalitet i Norge skal dømmes av en norsk domstol, og når dommen er rettskraftig vil de på norsk regning bli transport til hjemlandet. Der vil myndighetene overta ansvaret for soningen, sier justisminister Anders Anundsen.

- Vårt mål er at kriminelle som dømmes til fengsel i Norge raskest mulig blir overført til hjemlandet for soning av fengselsstraffen, sier Anundsen.

Avtaler Målsettingen er at Norge skal inngå direkte avtaler med flere land, slik at kriminelle ikke lenger kan regne med å få sone straffer i Norge.

- Dagens ordning har vært byråkratisk, og vi har vært avhengig av hjemlandet til de kriminelle. Den nye ordningen medfører at Norge har ansvaret for uttransportering av den kriminelle, og at de respektive hjemlandene overtar ansvaret når vi leverer de kriminelle på flyplassen i deres hjemland.

- Hvem skal transportere kriminelle ut av Norge?

- Politiets utlendingsenhet får ansvaret for å transportere og overlevere fangene til hjemlandet. Vi ser bare fordeler med en slik ordning. Soning i hjemlandene vil føre til bedre kapasitet i norske fengsler, og vi vil spare penger. En fengselsplass koster i Norge nærmere 2300 kroner i døgnet, sier Anders Anundsen til Dagbladet.

Justisministeren er forsiktig med å slå fast hvor mange kriminelle Norge årlig kan sende til hjemlandet for soning.

- Vinn-vinn - Forhåpentligvis blir det langt flere enn de 40 til 50 vi årlig har sendt ut av Norge for soning i hjemlandet. Etter min oppfatning er dette en vinn-vinn-situasjon for Norge.

- Har ordningen noen begrensninger?

- Det kreves minimum seks måneds gjenstående soningstid, før vi kan overføre fanger til hjemlandet. Forhåpentligvis vil ordningen også virke avskrekkende. Slik at kriminelle vet at de ikke får sone i Norge, med under strengere regimer i sine respektive hjemland, sier Anundsen.