- Norge betaler ikke løsepenger. Vi er ikke der

Advokaten venter på ny dødsdom for Moland og French neste onsdag. Han tenker mest på forhandlinger om utlevering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||KISANGANI (Dagbladet): I stummende mørke erklærte Tjostolv Moland (29) og Joshua French seg «ikke skyldige» på alle tiltalepunkter da de fikk siste ordet i ankesaken før domstolpresidenten erklærte retten for hevet i dag.

Strømmen gikk igjen helt på tampen, men verken de spion- og drapstiltalte nordmennene i Kongo eller deres bistandsadvokat har noen tro på at det hadde hjulpet med skinnende sol over rettens bord når dommen forkynnes neste onsdag.

Moland og French ble ført rett tilbake til dødscella før de fikk anledning til å svare på spørsmål fra media. Bistandsadvokat Morten Furuholmen rakk å dele noen tanker om neste skritt i denne spesielle saken.

Selv om han rakk å skryte av nordmennenes opptreden i rettssalen de seks intense dagene ankesaken har vart, har han ikke noe reelt håp om annet enn dødsdom denne gangen heller. Og da er både de tiltalte og deres rådgivere innstilt på at det ikke er noe poeng å anke.

Bekymret for French Furuholmen mener Utenriksdepartementet og Justisdepartementet må sette tyngde inn i forhandlinger med Kongo om utlevering. Han er bekymret for klientenes helse.

Nå er det Joshua French han er ekstra bekymret for, selv om han har gitt et robust inntrykk i retten og overfor media.

Norge har ingen utleveringsavtale med Kongo, og det er ingen internasjonale avtaler som forplikter Kongo til å utlevere norske fanger.

Furuholmen er diplomatisk når vi spør om det er andre forhandlingsutspill enn penger som kan føre fram. Aktor mener, slik retten har sagt før, at den norske stat må betalte fem milliarder dollar — over 30 milliarder kroner — i erstatning.

- Håper det blir i Norge -Det må dere spørre norske myndigheter om. Norge betaler ikke løsepenger. Vi er ikke der, svarer Furuholmen, som ikke vet når han treffer klientene igjen.

Han er ikke sikker på om han kommer til domsavsigelsen.

- Jeg håper jeg ser dem neste gang i Norge. Men det kan ta tid, sier Furuholmen mens sjåføren venter med kofferten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer