Norge bistår med to helikoptre til skogbrannslukking i Sverige

Beredskapshelikoptere sendes til Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det bekrefter sjefsingeniør i avdelingen for brann og redning i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Heidi Vassboten Løfqvist, til Dagbladet.

- Norge skal bistå Sverige i arbeidet med slukningen av skogbrannen. Vi bistår med to helikoptre av typen Bell 214 med tung løftekapasitet. Helikoptrene står til vanlig i Norge og er i beredskap som skogbrannhelikoptre for oss, sier Løfqvist til Dagbladet.

Hun sier det ene helikopteret allerede kan være på vei mot Sverige.

- Det klargjøres i hvert fall for å flys over i dag, sier hun.

Hun sier beredskapen vanligvis består av ett tunghelikopter. Når disse nå skal brukes i brannslukkingsarbeid i Sverige, erstattes det av to mindre helikoptre.

Storbrann Storbrannen i Midt-Sverige er stadig ute av kontroll.

Brannen i Västmanlands herjer i formiddag i et område på rundt 15 000 hektar. Det tilsvarer 150 kvadratkilometer eller 21 000 fotballbaner.

Brannen er den verste i morderne tid i Sverige, og på den sjette dagen er brannen fortsatt ute av kontroll, og fortsetter å spre seg. Brannen er nå bare én mil unna tettstedet Norberg, med rundt 4500 innbyggere, skriver Expressen.

Flere tusen i fare Erik Bergman, kommunikasjonsansvarlig i länsstyre i Västmanland, sier til Expressen at brannen sprer seg sakt i alle retninger.

- Vinden har ingen spesiell retning akkurat nå, og vindforholdene er forholdsvis rolige. Dessverre vil nok vindretningen i ettermiddag være den samme som i går, nemlig nordvestlig, og derfor kan brannen i verste fall spre seg til Norberg allerede i kveld.

I går spredte brannen seg med omtrent to kilometer i timen.

Like før 10.30 i dag meldte Expressen at tettstedet Norberg, som ligger nordvest for brannstedet, med 4500 innbyggere kan bli evakuert.

Det er länsstyre, tilsvarende fylkeskommunene i Norge, som ber folk forberede seg på en evakuering av tettstedet. Brannen kan i verste fall allerede nå Norberg i løpet av kvelden.

- Det er ikke avgjort at Norberg kommune skal avgjøres ennå. Derimot kan man, om man ønsker, forberede seg på en eventuell evakuering ved å for eksempel pakke sakene sine, planlegge hvor man skal ta seg vekk fra brannen og høre med familie og beskjente om man har en plass å bo, presierer myndighetene overfor Expressen.