- Norge blander seg for mye inn

Etiopias begrunnelse for utkastelsen av norske diplomater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge blander seg i Etiopias indre anliggender og destabiliserer hele regionen. Det er Etiopias begrunnelse for utkastelsen av norske diplomater.

- Årsaken til utkastelsen er Norges gjentatte og omfattende innblanding og destabilisering på Afrikas Horn, særlig i Etiopia, sier Bereket Simon, som er en av Etiopias statsminister Meles Zenawis sentrale rådgivere.

- Denne beslutningen kommer ikke plutselig. Vi har gjentatte ganger tatt opp denne saken med norske tjenestemenn og advart dem mot innblanding i våre interne anliggender, sier Simon til AFP.

Etiopia har bedt Norge trekke ut seks diplomater innen 15. september, slik at bemanningen ved den norske ambassaden blir redusert til bare tre personer.

- Vi er forbauset og sjokkert over beslutningen, sa statssekretær Raymond Johansen (Ap) i UD da utkastelsen ble kjent mandag.

Han mener Norges rolle som tilrettelegger i den langvarige grensekonflikten mellom Etiopia og nabolandet Eritrea er årsaken.

Johansen viser særlig til etiopisk misnøye med at Norge har «bidratt til å tilrettelegge» et møte i grensekommisjonen mellom Etiopia og Eritrea i New York 6. september. Etiopia mener det er et forsøk fra Norges side på å blande FNs sikkerhetsråd inn i konflikten.

(©NTB)

ADVART: En talsmann for Etiopias statsminister Meles Zenawi, sier etiopiske myndigheter gjentatte ganger har advart Norge mot å blande seg for mye inn i deres interne anliggender. Foto: AFP PHOTO/JOSE CENDON/SCANPIX
ADVART: En talsmann for Etiopias statsminister Meles Zenawi, sier etiopiske myndigheter gjentatte ganger har advart Norge mot å blande seg for mye inn i deres interne anliggender. Foto: AFP PHOTO/JOSE CENDON/SCANPIX Vis mer