Norge blant de dårligste på dyrevern

Norge nærmer seg bunnsjiktet når det gjelder dyrevern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene har ikke klart å overholde sine EØS-forpliktelser innen dyrevern. En undersøkelse fra EFTAs overvåkningsorgan ESA viser at Norge ligger på 13.-plass på lista over de 18 landene som er undersøkt, skriver Aftenposten i dag.

Finland, Sverige og Danmark havner som henholdsvis 1, 2 og 4 på lista, som omfatter flere typer regelverk. Norge henger mest etter når det gjelder sentrale lover og forskrifter.

Dyr i EU har - i motsetning til her i landet - status som følende vesener. EU hadde dessuten i lang tid strengere forskrifter for dyretransport, og norske myndigheter har ennå ikke fulgt opp EUs regelverk for burhøns. Dessuten har EU et juridisk bindende regelverk for dyrehager, som i Norge bare er veiledende.

Kutt for for nyrevernsnemndene

- Det er bare tull at vi er et foregangsland innen dyrevern, sier rådgiver Live Klevetsland i Dyrebeskyttelsen Norge.

Flere fylkesveterinærer sier til avisa at de er bekymret over dyrehelsesituasjonen i Norge etter at flere dyrevernsnemnder har fått kutt i offentlig støtte.

- Det var en forutsetning at det skulle satses på dyrevernsnemndene da de ble opprettet. Det er skuffende å se at det motsatte skjer, sier fylkesveterinær i Troms og Finnmark Trond Slettbakk til avisa.