Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge ble forsikret om at USA ikke drev ulovlig overvåkning av nordmenn

- Mye tyder på at det USA sa ikke stemte.

Oslo 20130829. Bård Vegar Solhljell om lagring av personopplysninger i forsvarets arkiver. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Oslo 20130829. Bård Vegar Solhljell om lagring av personopplysninger i forsvarets arkiver. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Solhjell er tidligere miljøvernminister og kunnskapsminister, samt stedfortreder for daværende statsminister Jens Stoltenberg.

Dagbladet har i dag avslørt at den amerikanske etterretningstjenesten NSA overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge, i løpet av 30 dager. Her kan du lese alle detaljene (krever abonnement).

Ifølge Solhjell var det noe helt annet USA lovte Stoltenberg-regjeringen da Norge tok opp Snowden-saken med USA.

Fikk forsikring - Den forrige regjeringen hadde flere runder med dem, der vi trodde vi fikk gode svar — det var alt fra samtaler på embetsnivå og helt opp til daværende statsminister Jens Stoltenberg, sier Solhjell til Dagbladet.

Les alt om disse møtene i denne saken fra Dagbladet 26. oktober.

- Fortalte da USA om det som kommer fram i dag?

- Ikke som jeg er kjent med. De sa at all etterretning de drev er innenfor lovverket og amerikanske lover. Vi fikk en forsikring om at det ikke skjedde ulovlig overvåkning av nordmenn.

- Sa USA noe som ikke stemte?

- Mye tyder på det, sier Solhjell til Dagbladet.

- Jeg var ikke med på møtene og vet ikke i detalj hva som ble sagt der, men veldig mye kan tyde på at mange land fikk avklaringer som ikke viste seg å være så veldig avklarende, sier Solhjell.

Vil ha kommisjon Han mener Norge bør foreta seg to ting:

- Vi bør kreve klare svar fra USA og umiddelbart opphør av alle typer overvåkning av norske borgere. Etter mitt syn bør vi få dokumentasjon for at det ikke skjer, sier eksstatsråden.

- SV vil også i morgen foreslå at Norge setter ned setter ned en overvåkningskommisjon. Det bør være et bredt anlagt utvalg som kan gå igjennom all kunnskapen vi har om overvåkning i Norge og fra utenlandske myndigheter. Kommisjonen bør få tilgang til høyt gradert materiale - ikke for å publisere det, men for å tegne et bilde. Tidligere har vi hatt Gjørv- og Lund-kommisjonene - denne kommisjonen bør få tilgang til materiale som kan tegne et best mulig bilde, vise hva bildet er og komme med forslag om tiltak.

- Ekstremt alvorlig Han reagerer kraftig på overvåkningsavsløringene som kommer fram i Dagbladet i dag.

- Dette er ekstremt alvorlig, men i dag ikke overraskende. Hadde denne nyheten blitt presentert for et halvt år siden ville jeg blitt veldig overrasket, men nå har jeg nesten gått og ventet på den, sier Solhjell til Dagbladet.

- Det ville overrasket meg om Norge var i en særstilling og forskjellig fra andre europeiske land, sier Solhjell.

- Må inn på teppe SV krever sterk norsk reaksjon mot USA

- USAs ambassadør må umiddelbart kalles inn på teppet, og Norge må protestere kraftig overfor amerikanerne. Påstandene om systematisk overvåking i Norge tyder på at USA har holdt norske myndigheter for narr, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Dagens avsløringer er en skandale som gjør vanlige nordmenn utrygge. Det er regjeringens ansvar å gjenopprette tryggheten. Erna Solberg må forlange at amerikanerne legger alle kort på bordet, sier Lysbakken.

- Overvåking av et slikt omfang handler ikke om sikkerhet. Det er snoking i folks privatliv, og det er å regne oss alle som potensielle kriminelle. Slik skal ikke mennesker behandles i en rettsstat. I tillegg til å kreve at amerikanerne avslutter all slik virksomhet i Norge, må regjeringen nå ta initiativ til bedre beskyttelse av nordmenns personvern. Det må bli en kjerneoppgave for myndigheter og forsvar å beskytte vanlige norske borgere mot krenkelser av vår frihet, sier Audun Lysbakken

Kommenterer ikke USAs ambassade i Oslo videreformidlet i går kveld denne offisielle kommentaren til Dagbladets avsløring:

- Når det gjelder etterretningsaktivitet kan vi ikke kommentere enkeltsaker. Vi har gjort det klart at USA samler etterretningsopplysninger i utlandet slik alle nasjoner gjør det.