- Norge blir EU-medlem etter 2011

Følger Island på grunn av fisken, tror Europabevegelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanskrisen vil føre til en forsterket EU-debatt på Island og deretter en ny EU-runde i Norge, tror lederen i Europabevegelsen.

- Jeg tror Island vil velge EU-medlemskap i 2011, og da vil Norge følge etter, sier leder Svein Roald Hansen i Europabevegelsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han er tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

- Når islendingene får fast grunn under føttene, vil de konkludere med at den islandske krona ikke er bærekraftig.

- I dag har 80 prosent av bedriftene på Island tatt opp lån i euro og mange islendinger får lønn i euro, sier Hansen.

Slipper toll på fisk
Europabevegelsens leder tror ikke noe på at et såkalt islandssug skal bringe Norge inn i EU, men poengterer at situasjonen vil bli annerledes for Norge om Island blir med.

- Islendingene er våre største konkurrenter når det gjelder fisk, og Europa er vårt største marked for fiskeprodukter. Som EU-medlem vil Island slippe toll på fiskeeksporten, og når landet etter hvert kvalifiserer for euro, vil islandsk fiskerivirksomhet også slippe valutarisikoen, sier Hansen.

Han ser videre for seg at EØS-avtalen blir satt i spill ved et Islands EU-medlemskap.

EØS = Liechtenstein og Norge

 NY EU-KRIG?  - Norge følger etter Island inn i EU etter 2011, tror Svein Roald Hansen (t.v.) i Europabevegelsen. Nei til EU\'s Heming Olaussen kjøper neppe den analysen på sparket. Arkivfoto: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX.
NY EU-KRIG? - Norge følger etter Island inn i EU etter 2011, tror Svein Roald Hansen (t.v.) i Europabevegelsen. Nei til EU\'s Heming Olaussen kjøper neppe den analysen på sparket. Arkivfoto: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX. Vis mer

Norge og Liechtenstein kan ikke utgjøre EØS, det må være minimum tre land i en slik konstruksjon, mener Hansen.

- Vi må være forberedt på at islendingene kan komme til å starte forhandlingsprosessen allerede neste høst, sier Hansen.

Svein Roald Hansen erkjenner at det vil være en utfordring å få flertall for EU i Norge etter mange års nei-flertall på målingene, men han er likevel optimist.

- Det vil bli flertall i befolkningen den dagen det går opp for oss at det ikke blir noen forandring for folk flest å gå inn i EU, bortsett fra at vi også får bestemme. Jeg har tro på en folkeopplysningsdebatt, sier han.

Nei-bevegelsen er ikke enig

Han møter kraftig motbør fra leder i nei til EU, Heming Olaussen.

- Begrunnelsen har enten vært at russerne skal ta oss, EU har vært klimahelt eller som nå finanskrisen. Jeg tar hans spekulasjoner med stor ro, de kommer hvert halvår, sier Nei til EU-lederen til nationen.no.

Olaussen hevder at ingen andre enn Europabevegelsens leder ville våget å si at Island går inn i EU i 2011. Han peker på at for at en slik søknad skal bli en realitet må nåværende regjering snu eller sprekke, samt at fisken vil bli et hett forhandlingstema og at et EU-medlemskap innebærer en endring av den islandske grunnloven.

- Jeg har en viss forståelse for at islendingene føler seg utrygge. Men det er ikke sikkert EU er interessert i et Island som er i en vanskelig økonomisk situasjon. Mange land i Øst-Europa er blitt avvist nettopp på grunn av det, sier Olaussen.

(NTB)