«Norge blir som et haleheng til EU»

KØBENHAVN (Dagbladet): - Det sier seg selv at når flere land kommer med i EU og Norge fortsatt velger å stå utenfor, så blir også Norge mer isolert i forhold til utviklingen av Europa, sier den danske utenriksministeren, Per Stig Møller. Han får støtte av forsvars- og sikkerhetspolitiske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter toppmøtet i København mellom EU-landenes ledere og ti av Asias regjeringssjefer. Uten Norge. Danmark har nå formannskapet i EU og det betyr at den danske utenriksministeren, Per Stig Møller, styrer EUs politikk. Han sier til Dagbladet at jo flere land som velger å bli med i EU-samarbeidet, jo mer isolert blir de landene som står utenfor.

Han tror at den store EU-utvidelsen med ti nye land vil være på plass til toppmøtet i København i desember.

- Først da kan vi se nærmere på hvilke konsekvenser utvidelsen får for EØS-avtalen, sier han, og presiserer at EU vil behandle de norske ønskene seriøst.

Samtidig som han synes at Norge blir mer isolert, skryter han av den norske innsatsen på den internasjonale arenaen.

Som Tyrkia

- Norge forholder seg til EUs utvikling med fortidas argumenter og på mange måter kan Norges posisjon sammenliknes med Tyrkias, sier forsker Preben Bonnén ved universitetet i Århus.

Ved Nordisk Råds 50-årsjubileum om en måned i Helsingfors skal han holde foredrag om Nordens forsvars- og sikkerhetspolitiske situasjon. Et av hans poenger er at de nordiske landene fortsatt ikke utnytter de mulighetene som de i fellesskap har til innflytelse og til en fornuftig ressursbruk.

Foreldet politikk

- Som Tyrkia er Norge med i Nato og står utenfor EU-samarbeidet. Men mens Tyrkia nekter å la EU få innflytelse i forhold til Nato-avgjørelser, har Norge klokelig valgt å følge EUs politikk. Det illustrerer imidlertid at Norge deltar på en rekke områder uten å ha den nødvendige medbestemmelse og innflytelse. Norge blir faktisk som et haleheng til EU, et land som ikke har noe det skulle ha sagt.

- Hva mener du med at den norske politikken er foreldet?

- Det er viktig å se at Norge framstår med en motsetningsfylt politikk. På den ene siden velger man altså å stå utenfor innflytelse og blir dermed mer isolert. Også fordi USA legger mindre vekt på Nato og ikke lenger har så mye behov for Norge.

USA ville i dag hatt større behov for Norges stemme i EU. Dersom Norge hadde hatt EU på visittkortet, ville USA utvilsomt legge større ressurser i forholdet. Likevel synes den norske politikken fortsatt å være motivert på samme måte som under den kalde krigen.

- Men har ikke Norge stor innflytelse på en rekke områder i dag gjennom det internasjonale engasjementet?

- Både ja og nei. Ja fordi Norge gjennom sitt diplomati, plassen i Sikkerhetsrådet, sine økonomiske ressurser og bidrag til internasjonale operasjoner faktisk opptrer som en stormakt.

Kjøper seg fri

- Nei fordi Norge har valgt å sette seg utenfor alle de avgjørelser som angår utviklingen i Norge og som har med Norges plassering i det internasjonale bildet å gjøre. Det virker rett og slett som man kjøper seg fri fra et innenrikspolitisk problem, sier Preben Bonnén.

NORGE ISOLERES: Danmarks utenriksminister Per Stig Møller er full av lovord om den norske innsatsen på den internasjonale arenaen, likevel mener han at jo flere land som blir med i EU, jo mer isolert blir Norge.
PREBEN BONNÉN: - Norge forholder seg til EUs utvikling med fortidas argumenter.