Norge blir større

Vant striden om retten til kontinentalsokkelen.

NORGE BLIR STØRRE: Norge har i dag blitt tildelt områder på størrelse med Storbritannia etter at vi vant frem i striden om retten til kontinentalsokkelen.
NORGE BLIR STØRRE: Norge har i dag blitt tildelt områder på størrelse med Storbritannia etter at vi vant frem i striden om retten til kontinentalsokkelen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er nå avklart at Norge har vunnet striden om retten til kontinentalsokkelen.

Etter pressekonferansen ble Jonas Gahr Støre spurt om vi nå kan si at Norge har blitt større.

- I folks oppfatning kan vi si at Norge er blitt større ja. Tre fjerdedeler av fastlands-Norge er havbunn som vi kan si tilhører Norge, svarte Støre TV2s reporter.

Kommisjonen for kontinentalsokkelens yttergrenser har avgitt sin endelige anbefaling om yttergrensene for norsk kontinentalsokkel i nordområdene. Dette betyr at størrelsen på den del av havbunnen der Norge har ansvaret for ressursforvaltningen, blir endelig avklart.

- Dette skaper klare ansvarsforhold og forutsigbare rammevilkår for aktiviteten i nordområdene. Det sikrer Norge betydelige rettigheter og ansvar i et havområde på omkring 235.000 kvadratkilometer. Anbefalingen er derfor en historisk begivenhet av stor betydning for Norge, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Dette tilsier et område på størrelse med Storbritannia, eller 7 fotballbaner per nordmann.

Havområdene ligger i Barentshavet, Norskehavet og Polhavet.

Ifølge Havrettskonvensjonen har alle kyststater en automatisk kontinentalsokkel ut til 200 nautiske mil fra kysten. Mange land, inkludert Norge, har imidlertid kontinentalsokkel som strekker seg lenger ut.

Disse statene må forelegge dokumentasjon om dette for Kontinentalsokkelkommisjonen, som vurderer sokkelens yttergrenser i henhold til fastsatte kriterier. Deretter avgis en anbefaling til stater om hvor yttergrensene bør trekkes, står det i en pressemelding.

Her er kartet med de nye grensene.

KONTINENTALSOKKELEN
KONTINENTALSOKKELEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer