Norge bomber mest i Libya

Men hva de treffer og hvor mange som blir drept holdes hemmelig.

PÅ TOKT: De norske jagerflyene som deltar i Operation Odyssey Dawn har gjennomført 130 tokt over Libya. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET
PÅ TOKT: De norske jagerflyene som deltar i Operation Odyssey Dawn har gjennomført 130 tokt over Libya. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge Aftenposten er det norske piloter som står for det største antall bombetokt mot mål i Libya, størrelsen tatt i betraktning.

Ett av åtte jagerfly bærer det norske flagget.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, har norske fly aldri noensinne bombet mer enn i Libya.

- Snakker ikke om rekorder Dette det mest massive bombeoppdraget utført av norske styrker siden 2. verdenskrig, men trolig det mest massive utført ved bruk av norske kampfly.

Norske fly har vært engasjert i blant annet Afghanistan og Bosnia, men det har vært oppdrag av en annen karakter.

- Jeg vil ikke bruke begrepet rekord, for den blir eventuelt ettertrykkelig slått i dag og i morgen. Men jeg kan si at det er en meget intensiv luft-til-bakke operasjon, og at det brukes mye flere bomber enn vi har sett tidligere. Tidligere har det vært større fokus på luft-til-luft-oppdrag, mens det nå er en operasjon som først og fremst har dreid seg om luft-til-bakke-oppdrag, uttalte oberstløytnant og senior talsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter nylig til Dagbladet.

130 bomber Ifølge tall fra Aftenposten har de norske F16-pilotene avfyrt minst 12 prosent av flybombene mot Kadhafis styrker:

• Om lag 130 laserstyrte bomber på 250 kg, 1000 kg og 2000 kg er sluppet mot militære mål.

• Mellom 32 og 50 tonn med høyeksplosiver er gått med, og ammunisjonsregningen er allerede på anslagsvis 25 millioner kroner.

• De norske jagerflyene er så ettertraktede og effektive, at de er på oppdrag 20 timer i døgnet.

- Norge bidrar i særklasse mest i forhold til størrelse, sammen med Danmark. Det er vanskelig å bli imponert over at britene stiller med 22 fly, når Norge og Danmark stiller med 12. Norge stiller med en åttende del av den operative styrken, sier avdelingsleder ved NUPI Ståle Ulriksen til avisa.

Tier om treff Aftenposten skriver at det er en godt bevart forsvarshemmelighet hvilke konkrete mål Norge har bombet. Den offisielle begrunnelsen er hensynet til de norske pilotene.

Når norske bomber treffer «mål» betyr det også at noen er blitt drept. Men hva som er bombet eller hvor mange som er drept ønsker ikke forsvarsledelsen å uttale seg om.

- Vi har valgt å legge oss på denne policyen av flere grunner. Vi opplyser om antall oppdrag vi har og vi vil også gi status med visse mellomrom, men vi har ikke til hensikt å gi fortløpende detaljinformasjon om hvilke mål det norske detasjementet får tildelt i hver flyperiode, sier Lien.

Trenger ikke USA Den amerikanske visepresidenten Joe Biden at NATO vil kunne håndtere situasjonen i Libya uten hjelp fra USA.

I et intervju med avisa Financial Times antyder Biden at det amerikanske forsvaret heller bør bruke ressurser andre steder i verden.

- Vi må velge om vi skal fokusere på Iran, Egypt, Nord-Korea, Afghanistan og Pakistan, eller gi Libya mer oppmerksomhet. Vi kan ikke gjøre alt, understreker visepresidenten.

- For få yter nok Han mener det finnes eksempler på at andre land mangler vilje til å bidra i Libya, men det er ikke kapasiteten det står på.

- Dersom Vårherre løftet USA ut av NATO og slapp oss ned på planeten Mars, slik at vi ikke lenger var med, så ville det være absurd å påstå at NATO og resten av verden ikke har kapasitet til å ta seg av Libya.

USA overlot kommandoen over Libya-operasjonen til NATO i slutten av mars. Biden avviser at det var innenrikspolitiske hensyn som lå bak denne beslutningen.

HEMMELIGHOLD: Pressetalsmann John Espen Lien og Forsvaret snakker gjerne om mål og antall tokt, men ikke hva de treffer og hvor mange norske styrker har tatt livet av i Libya. 
Foto: Erik Veigård  / Scanpix
HEMMELIGHOLD: Pressetalsmann John Espen Lien og Forsvaret snakker gjerne om mål og antall tokt, men ikke hva de treffer og hvor mange norske styrker har tatt livet av i Libya. Foto: Erik Veigård / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer