Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Norge bør bli i Afghanistan i lang tid

Afghanerne klarer seg ikke selv, mener SV-statssekretær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Ikke før om flere tiår kan kanskje afghanerne klare seg selv, sier SV-eren, som jobber ved Statsministerens kontor.

Han garanterer at Norge vil ha soldater i landet så lenge den rødgrønne regjeringa blir sittende:

-  Ja, definitivt ut denne perioden.

I motsetning til flere partifeller, er Solhjell sikker på at det internasjonale samfunns militære tilstedeværelse og bistand er nødvendig.

-  Norge bør ha et svært langsiktig perspektiv for å være i landet. Jeg er sikker på at vår tilstedeværelse sikrer en god utvikling i landet.

Solhjell mener regjeringen må trappe opp den sivile bistanden til Afghanistan.

-  Verden skylder Afghanistan litt ekstra etter at briter, sovjetrussere og amerikanere har oppfattet dette stakkarslige og fattige landet som så strategisk viktig at man har gått inn militært. Selvsagt er det forskjeller, men summen er at det har vært utrolig mange fremmede til stede og utrolig mye krig.

Sammen med statssekretærer fra Justis-, Utviklings-, Utenriks- og Forsvarsdepartementet har Solhjell nylig inspisert norsk innsats og hatt politiske samtaler med internasjonale organisasjoner og afghanske myndigheter.

 AFGHANSK DILEMMA: Flere norske statssekretærer har nylig inspisert norsk innsats i Afghanistan. -  Det er en svært vanskelig balansegang mellom samarbeid som kan befeste eksisterende maktforhold og hvordan vi sikrer at en virkelig demokratisk regjeringsmakt kan etableres, sier statssekretær Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Espen Røst
AFGHANSK DILEMMA: Flere norske statssekretærer har nylig inspisert norsk innsats i Afghanistan. - Det er en svært vanskelig balansegang mellom samarbeid som kan befeste eksisterende maktforhold og hvordan vi sikrer at en virkelig demokratisk regjeringsmakt kan etableres, sier statssekretær Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Espen Røst Vis mer

Han erkjenner at Norge lett kan komme til å styrke udemokratiske og voldelige krefter.

-  Det er en alvorlig utfordring. I Afghanistan samarbeider vi med krigsherrer, personer som er koblet til narkotikahandel, religiøse grupper og væpnede grupper. Det er en svært vanskelig balansegang mellom samarbeid som kan befeste eksisterende maktforhold og hvordan vi sikrer at en virkelige demokratisk regjeringsmakt kan etableres. Jeg tror nok vi må skru bryteren ett hakk nærmere mot en demokratisk utvikling, sier Solhjell.

Til tross for at krigsherrer som Dostum trolig driver omfattende narkotikavirksomhet i områder der norske soldater opererer, avviser Solhjell at de norske soldatene skal gripe inn for å stanse aktiviteten. Årsaken er blant annet at soldatene ikke skal gjøre politioppgaver. Men han legger til:

-  Da ville man komme inn på felt som er veldig problematisk ved den militære tilstedeværelsen. Dette tør ikke militære å gjøre. Det er en klar policy at det skal man heller ikke gjøre.

Han mener USA-ledede spesialstyrker i framtida må under bedre kontroll. Disse er i dag under Operation Enduring Freedom, som ikke er underlagt NATOs ISAF styrke der Norge deltar.

-  Tar ISAF over hele Afghanistan, må USAs spesialstyrker ligge under ISAF, sier Solhjell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media