Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konflikten i Syria:

- Norge bør hente hjem barna og mødrene fra Syria-leirene

Både Danmark, Belgia og Storbritannia vurderer nå å hente hjem barna fra interneringsleirene i nordøstlige Syria, ifølge Redd Barna.

SKADD OG REDD: Denne jenta og familien ble avbildet i den syriske grensebyen Tal Abyad i dag, og flere av dem var skadd. Mer en 175 000 mennesker, inkludert 70 000 barn, har nå flyktet i forbindelse med at tyrkerne invaderte deler av Syria. Foto: Khalil Ashawi / Reuters / Scanpix
SKADD OG REDD: Denne jenta og familien ble avbildet i den syriske grensebyen Tal Abyad i dag, og flere av dem var skadd. Mer en 175 000 mennesker, inkludert 70 000 barn, har nå flyktet i forbindelse med at tyrkerne invaderte deler av Syria. Foto: Khalil Ashawi / Reuters / Scanpix Vis mer

Mer enn 200 000 mennesker skal nå være på flukt fra krigshandlingene i det nordlige Syria. Og selv om USA og Tyrkia ble enige om en 120 timers våpenstillstand like før helga, fortsetter folk å flykte.

FLERE PÅ FLUKT: Den lille jenta og hennes familie fikk i dag hjelp da de ble skadet i den syriske byen Tal Abyad, som ble invadert av tyrkerne i forrige uke. Foto: Bakr Alkasem / Afp / Scanpix
FLERE PÅ FLUKT: Den lille jenta og hennes familie fikk i dag hjelp da de ble skadet i den syriske byen Tal Abyad, som ble invadert av tyrkerne i forrige uke. Foto: Bakr Alkasem / Afp / Scanpix Vis mer

- Situasjonen er svært vanskelig. Over 70 000 barn er tvunget på flukt de siste ti dagene. Og det i et område hvor allerede bor 1,3 millioner mennesker som er helt avhengig av humanitær hjelp for å overleve, sier Amjad Yamin, kommunikasjonsdirektør i området for Redd Barna.

Bare to leire igjen

Inntil den tyrkiske invasjonen i Nord-Syria for halvannet uke siden, var det tre leire for de internasjonale kvinner og barna, som levde under terrorgruppa IS.

- Nå er det bare to igjen: Al-Hol og al-Roj. Ain Issa ligger nær kamphandlingene og ble tømt. Noen av kvinnene og barna flyktet, mens andre holdes på steder på steder vi ikke vet noe om, sier Yamin.

Han forteller at interneringsleirene al-Hol og al-Roj ligger lengre unna grensa i nord, og at «forholdene i leirene er stabil». Det er i al-Hol-leiren at den 29-årige kvinnen og hennes fireårige syke gutt bor, i tillegg til tre andre mødre og fire barn.

- Vi hadde problemer med vann, men får nå levert dem det ved hjelp av lastebiler. Sikkerheten i leirene er som før, og vi holder utdanningssenteret og noen aktiviteter åpent, sier Yamin.

- Uskyldige barn

KRIGENS ANSIKT: NB! Sterke bilder. Expressens Magda Gad besøker et sykehus i Tall Tamr, Syria. Dette møtte henne der. Reporter: Magda Gad / Expressen. Video: Expressen Vis mer

Han oppfordrer norske myndigheter om å hente hjem de norske kvinnene og barna som er i leirene. Han viser til at «barna er uskyldige, de har opplevd grusomme ting, og trenger beskyttelse».

- Både Danmark, Belgia og Storbritannia vurderer om de skal hente hjem egne borgere. Norge bør hente hjem sine. Barna er ikke en del av konflikten her, og de fleste er under fem år. Barna er uskyldige, men lever i en krigssone. De betaler prisen for hva foreldrene har gjort, sier han og fortsetter:

- LA DEM SLÅSS: I en tale sammenligner USAs president Donald Trump Tyrkias angrep på Syria med en slåsskamp som finner sted i skolegården. Video: CNN Vis mer

- Vi vet heller ikke om barnas mødre var med i IS. Noen bodde allerede i området før IS tok over, og har kanskje aldri støttet dem.

Norsk Utenriksdepartement ønsker ikke å si om Norge vil endre politikk når det gjelder barna og mødrene i interneringsleirene:

- Ev hensyn til sikkerheten til de berørte, kommenterer vi ikke eventuelt pågående arbeid, sier Ane Haavardsdatter Lunde, underdirektør i UD.

- Britene henter hjem

Storbritannia jobber ifølge The Guardian nå sammen med lokale organisasjoner, og har tatt de første stegene for mulig retur av britiske borgere. Tre foreldreløse barn skal stå først i rekka for retur, sier talspersoner til den britiske avisa.

Også Belgia, Frankrike og Tyskland kan være forberedt på å hente ut sine borgere som er i det nordøstlige Syria. Planen er å få barna fra Syria til Irak i løpet av den pågående våpenstillstanden. Herfra skal turen gå med fly fra den kurdiske byen Erbil og til Storbritannia, er planen, skriver The Guardian.

Den nye utviklingen kommer like før anken til den britiske kvinnen Shamima Begum skal behandles i Storbritannia. Begum ble fratatt sitt britiske statsborgerskap tidligere i år. Begum var én av tre tenåringer som reiste fra Bethnal Green i Øst-London il IS i februar 2015. Begum bor i al-Roj-interneringsleiren.

En person sier til The Guardian at det er «relativt greit» å hente ut britiske mindreårige fra Syria til Storbritannia.

- Ting utvikler seg raskt, men grenseovergangen mellom Syria og Irak er åpen, så en transport ut er mulig nå, sier en kilde til The Guardian. Kurdiske selvstyremyndigheter har bedt det internasjonale samfunnet, og Norge, om å hente hjem sine borgere lenge, og er «ekstremt støttende» til at Storbritannia og andre land henter ut sine borgere.

Fram til forrige uka sa Storbritannias regjering at det var for farlig å hente ut barna, men etter Tyrkias invasjon i det nordlige Syria, har britenes utenriksminister Dominic Raab hintet om en mulig politikkendring som antyder at britiske foreldreløse og barn uten voksne kan komme hjem til Storbritannia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media