Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge bør holde seg unna Afghanistan

- Det hjelper ikke om vi er der i hundre år, mener tidligere toppsjef i Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Jacob Børresen har en lang militær karriere bak seg i Sjøforsvaret, blant annet som skipssjef, militær sekretær for Forsvarsministeren og som leder av militære operasjoner og øvelser.

Han var daglig leder for SACEURs krisestyringsstab med ansvar for planlegging og ledelse av Natos operasjoner i det tidligere Jugoslavia.

- Det hjelper ikke om vi er i Afghanistan i hundre år. Det som er problemet er at det ikke er noe samsvar med den militære innsatsen og den sivile. Det hjelper ikke med en militær seier hvis man ikke kan bruke den militære seieren til noe, sier den pensjonerte flaggkommandøren Jacob Børresen til Dagbladet.no.

Han avsluttet sin tjeneste i Forsvaret som stabssjef i Sjøforsvarsstaben 1998-2000.

Tidligere i dag skrev Dagbladet.no at flere britiske militærsjefer er sterk kritisk til utviklingen i Afghanistan. Den britiske kommandøren for den NATO-ledete ISAF-styrkene i Afghanistan, mener at hvis ikke folks levevilkår blir bedre i løpet av seks måneder, vil majoriteten snu seg til Taliban.

- Dømt til å mislykkes

Regjeringen vurderer fortsatt om den skal sende styrker til Sør-Afghanistan, og har ennå ikke svart på Natos henvendelse om økte bidrag.

Nå sier den tidligere flaggkommandanten til Dagbladet.no at det er nytteløst å delta i de Nato-ledete opperasjonene i Afghanistan.

DØMT TIL Å MISLYKKES: - Det finnes ingen militær løsning i Afghanistan, sier pensjonert flaggkommandør Jacob Børresen. Her et bilde fra da norske soldater ble angrepet i Meymaneh, Afghanistan, tidligere i år. Foto: FORSVARET
DØMT TIL Å MISLYKKES: - Det finnes ingen militær løsning i Afghanistan, sier pensjonert flaggkommandør Jacob Børresen. Her et bilde fra da norske soldater ble angrepet i Meymaneh, Afghanistan, tidligere i år. Foto: FORSVARET Vis mer

- Med det nåværende konseptet er vi dømt til å mislykkes. Det finnes ingen militær løsning i Afghanistan. Det hjelper ikke at man vant en rungende seier over Taliban når det ikke kom noe etterpå, sier Børresen. Han mener verdenssamfunnet har sviktet det krigsherjede landet.

- Det gikk veldig kort tid før mang glemte hvem man skulle hjelpe. Man undergraver legitimiteten til hele operasjonen når man ikke gjør mer for sivilbefolkningen, sier Børresen.

Som et eksempel på hvorfor det nåværende konseptet ikke virker viser han til britenes militæropperasjoner i den sørlige regionen Helmand den siste tiden.

- Selv om de har vunnet militært har man rasert et stort antall landsbyer og nærmere 60.000 har flyktet fra området. Dette er destruktivt og skaper bare behov for mer hjelp, sier Børresen.

- Vestlig arroganse

Den pensjonerte flaggkomandøren mener også at det er mye vestlige arroganse i måten vi behandler Afghanistan på.

- Vi går inn i Afghanistan med våre egne ideer om hvordan fred skal skapes. Dette har ingen sjanse for å lykkes og er klassisk orientalisme på sitt verste, sier Børresen.

Han mener at det i denne sammenhengen er på tide å gjenreise den gamle teorien om rettferdig krig.

image: - Norge bør holde seg unna Afghanistan

- Et kriterium for rettferdig krig er at man har rimelig utsikter til å lykkes. Hvis man bare ender med kaos og død uten å få noe som er bedre skal man heller la være, sier Børresen.

- Latt seg forlede

Den tidligere militærsjefen er nå redd for hvilke konsekvenser Afghanistan-opperasjon vil ha for Nato.

- Man har latt seg forlede til faktisk å erklære suksess i Afghanistan som lakmustesten på alliansen relevans. Det er tragisk Norge og Europa trenger Nato og nå er de i ferd med å ødelegge seg selv, sier Børresen.

Dette er også den eneste grunnen til at Børresen mener det vil være riktig av Norge å hjelpe den Nato-ledete opperasjonen i Afghanistan. For å hjelpe Nato.

- Norge bør bruke sin innflytelse innad i alliansen til å få igang forberedelser til å trekke NATO ut av Afghanistan med mindre det internasjonale samfunn viser vilje til å følge opp Alliansens militære innsats med innsats på sivil side

som står i forhold til oppgaven, sier Børresen.

ARROGANSE:- Vi går inn i Afghanistan med våre egne ideer om hvordan fred skal skapes. Dette har ingen sjanse for å lykkes og er klassisk orientalisme på sitt verste, sier den pensjonerte flaggkommandøren Jacob Børresen til Dagbladet.no.