- Norge bør inndra Emiratenes våpenlisens

Direktør Jan Egeland i Human Rights Watch er kritisk til at Norge har åpnet for å selge våpen til Emiratene og Qatar.

REFSER NORGE: Direktør Jan Egeland i Human Rights Watch er meget kritisk til at Norge har åpnet for å selge våpen til Emiratene og nabolandet Qatar.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
REFSER NORGE: Direktør Jan Egeland i Human Rights Watch er meget kritisk til at Norge har åpnet for å selge våpen til Emiratene og nabolandet Qatar. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Direktør Jan Egeland i Human Rights Watch mener Stortinget bør trekke tilbake godkjennelsen som åpner for våpensalg til De forente arabiske emirater.

Europadirektøren i menneskerettighetsorganisasjonen er meget kritisk til at Norge har åpnet for å selge våpen til Emiratene og nabolandet Qatar.

I boka «Fredsnasjonens grenseløse våpenhandel» av Tove Lie og Øystein Mikalsen sier Egeland at et våpensalg til Emiratene må være et helt klart brudd på de norske eksportreglene.

- Godkjennelsen bør reverseres, enkelt og greit, sier Egeland til NTB.

Stortingets oppgave Egeland, som var statssekretær for Arbeiderpartiet i Utenriksdepartementet (UD) fra 1990 til 1997, understreker at det er Stortinget som skal overvåke og godkjenne norske våpenavtaler.

- Slik har det vært helt siden 1959, da en last med norsk ammunisjon på vei til Cuba og Batista i stedet havnet i hendene på Fidel Castro, sier han.

Norge har fortsatt mulighet til å unngå å selge våpen til Emiratene, mener Egeland.

- Så vidt meg bekjent har man ennå ikke solgt våpen til Emiratene. Det er godt nytt, for det betyr at det fortsatt er mulig å trekke tilbake godkjennelsen, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer