- Norge bør inndra Emiratenes våpenlisens

Direktør Jan Egeland i Human Rights Watch er kritisk til at Norge har åpnet for å selge våpen til Emiratene og Qatar.

REFSER NORGE: Direktør Jan Egeland i Human Rights Watch er meget kritisk til at Norge har åpnet for å selge våpen til Emiratene og nabolandet Qatar.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
REFSER NORGE: Direktør Jan Egeland i Human Rights Watch er meget kritisk til at Norge har åpnet for å selge våpen til Emiratene og nabolandet Qatar. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør Jan Egeland i Human Rights Watch mener Stortinget bør trekke tilbake godkjennelsen som åpner for våpensalg til De forente arabiske emirater.

Europadirektøren i menneskerettighetsorganisasjonen er meget kritisk til at Norge har åpnet for å selge våpen til Emiratene og nabolandet Qatar.

I boka «Fredsnasjonens grenseløse våpenhandel» av Tove Lie og Øystein Mikalsen sier Egeland at et våpensalg til Emiratene må være et helt klart brudd på de norske eksportreglene.

- Godkjennelsen bør reverseres, enkelt og greit, sier Egeland til NTB.

Stortingets oppgave Egeland, som var statssekretær for Arbeiderpartiet i Utenriksdepartementet (UD) fra 1990 til 1997, understreker at det er Stortinget som skal overvåke og godkjenne norske våpenavtaler.

- Slik har det vært helt siden 1959, da en last med norsk ammunisjon på vei til Cuba og Batista i stedet havnet i hendene på Fidel Castro, sier han.

Norge har fortsatt mulighet til å unngå å selge våpen til Emiratene, mener Egeland.

- Så vidt meg bekjent har man ennå ikke solgt våpen til Emiratene. Det er godt nytt, for det betyr at det fortsatt er mulig å trekke tilbake godkjennelsen, sier han.

- Avskyelig Ifølge statssekretær Gry Larsen (Ap) i UD er Emiratene og Qatar godkjent som mottakere av norske våpen ut fra en helhetlig og grundig vurdering.

Det har Egeland vondt for å forstå:

- Emiratene står bak mange menneskerettighetsbrudd og sendte politistyrker til Bahrain for sammen med Saudi-Arabia å slå ned den samme type folkelig opprør som vesten var villig til å støtte med bombing i Libya. Det udemokratiske regimet i Bahrain er skyldig i avskyelig tortur og grove menneskerettighetsbrudd. Også i Emiratene er det politiske fanger, sier Egeland.

UD vil ikke opplyse hvilke vurderinger som er gjort. Regelverket slår fast at Norge ikke skal selge våpen til områder i krig eller der krig truer, og at menneskerettighetsspørsmål og demokratiske rettigheter i kjøperlandet skal tillegges stor vekt.

Femdoblet Forfatterne Lie og Mikalsen skriver at den norske våpeneksporten er nær femdoblet siden krigen mot terror startet i 2001. 56 land står på mottakerlistene.

- Jeg er enig i at Norge har hatt et av verdens strengeste regelverk og tilsvarende praksis for salg av våpen. Men dersom vi selger til Emiratene, som slår ned på den arabiske våren i Bahrain, så vil det være et brudd på den linjen, sier Egeland til NTB.

Presse-refs Egeland har blant annet jobbet som visegeneralsekretær for humanitære spørsmål i FN, vært direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt og generalsekretær i Norges Røde Kors. Han etterlyser en mer våken norsk presse.

- Hadde norske journalister vist bare halvparten så stor interesse for våpensalg, krig mot terror og internasjonale menneskerettighetsspørsmål som de gjør for gjestelistene ved 17. mai-middager og 50-årsdager, så ville vi hatt flere av de virkelig store og viktige spørsmålene på agendaen, sier Egeland.

(NTB)