- Norge bør kreve at USA blir satt under tiltale

Norsk ekspert på internasjonal strafferett mener USA er skyldig i «grove krigsforbrytelser».

BLE TORTURERT: En irakisk politimann viser fram skadene etter at han skal ha blitt torturert i 2005. USA har sett bort når irakiske styrker har torturert, drept og voldtatt, viser nye Wikileaks-dokumenter. Der kommer det fram at USA lot være å etterforske flere hundre rapporter om overgrep, tortur, voldtekter, og til og med drap begått av irakiske politimenn og soldater Foto: AP/SCANPIX
BLE TORTURERT: En irakisk politimann viser fram skadene etter at han skal ha blitt torturert i 2005. USA har sett bort når irakiske styrker har torturert, drept og voldtatt, viser nye Wikileaks-dokumenter. Der kommer det fram at USA lot være å etterforske flere hundre rapporter om overgrep, tortur, voldtekter, og til og med drap begått av irakiske politimenn og soldater Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Norge og andre land bør kreve at USA setter i gang etterforskning med påfølgende tiltale og straffesaker. Omfanget av dette gjør saken til et internasjonalt anliggende, sier Steingrímur Njálsson, ekspert på internasjonal strafferett og forfatter av blant annet boka «Forbrytelser mot menneskeheten».

Det var i går at Wikileaks publiserte 400.000 nye dokumenter som blant annet viser at USA lot være å etterforske hundrevis av tilfeller av tortur, voldtekter og drap i Irak.

Ber Irak granske overgrep De siste Wikilekkasjene har bare bekreftet det mange har ant og fryktet: Antallet sivile døde i Irak siden invasjonen i 2003 er altfor høyt.
 
Ifølge lekkasjene til Wkileaks er antall drepte nå oppi 109.000. Av disse er 63 prosent sivile.

TORTUR: Bildet viser en irakisk soldat og en amerikansk (t.v.) som fører bort en fange mars 2008. Flere hundre av de lekkede dokumentene om Irak-krigen som WikiLeaks har publisert avslører tortur av hjelpeløse ofre, bundet på hender og føtter, med munnen teipet igjen og bind for øynene, som mishandles av menn i uniform med stålvaier, metallrør, gummislanger, trekjepper og kjettinger. Foto: SCANPIX/AP
TORTUR: Bildet viser en irakisk soldat og en amerikansk (t.v.) som fører bort en fange mars 2008. Flere hundre av de lekkede dokumentene om Irak-krigen som WikiLeaks har publisert avslører tortur av hjelpeløse ofre, bundet på hender og føtter, med munnen teipet igjen og bind for øynene, som mishandles av menn i uniform med stålvaier, metallrør, gummislanger, trekjepper og kjettinger. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Irak bør granske opplysningene om at landets styrker har begått systematisk tortur og overgrep på fanger, oppfordrer nå Human Rights Watch. De får støtte av den norske strafferettseksperten.

Njálsson viser til at det allerede lenge har vært kjent at det har blitt begått grusomheter i Irak etter at USA okkuperte landet. Allerede i 2004 ble det kjent at det hadde foregått regelrett tortur i Abu Ghraib-fengslet i byen med samme navn 32 kilometer vest for Bagdad.

- Politisk ansvar - Den lovløsheten som er blitt skapt i Irak er et politisk ansvar. Jeg håper Obama tar dette på alvor, sier Njálsson. Han mener Wiki-lekkasjene viser at USA har sviktet sitt ansvar som okkupasjonsmakt, sier Njálsson. Han mener USA ikke har respektert reglene for atferd i krig.

Etter andre verdenskrig ble det laget fire konvensjoner om hvordan man kan oppføre seg i krig - de såkalte Genève-konvensjonene, utformet i 1949. I konvensjonen som handler om «beskyttelse av sivile i krig», understrekes det at en okkupasjonsmakt har et ansvar for nettopp å beskytte sivile innen det okkupert territoriet.

Les hele konvensjonen her!

- USA har ansvaret - De siste lekkasjene avslører at USA ikke har fulgt konvensjonen, som de har signert, på dette punktet. Alle forstår at USA ikke kan klandres for alle bilbomber som har rammet sivile. Men bare det at så mange sivile har måttet bøte med livet, er uansett uholdbart, selv fort dem som i utgangspunktet støttet invasjonen, sier strafferettseksperten.

Dersom det stemmer at man har sett gjennom fingrene med at irakiske sikkerhetsstyrker har begått overgrep mot og endog drept irakiske fanger, er amerikanske styrker ansvarlige for krigsforbrytelser, forteller Njálsson.

- Det er hevet over enhver tvil at det er blitt begått mange krigsforbrytelser i Irak. Formelt og juridisk sett er krigsforbrytelser brudd på Genève-konvensjonene fra 1949. Etter at USA okkuperte Irak i 2003, en ganske lett seier for supermakten, ble det USAs ansvar for å sørge for at sivilbefolkningen ble beskyttet, sier Njálsson.

- Grove krigsforbrytelser Den internasjonale straffedomstolen i Haag, (ICC), har som oppgave å dømme personer for 1) folkemord, 2) forbrytelser mot menneskeheten og / eller 3) grove krigsforbrytelser.

- Det er ingen tvil om at det har skjedde «grove krigsforbrytelser» i Irak. Hadde dette skjedd et annet sted på kloden, med en annen stat som ansvarlig okkupasjonsmakt, ville mange vestlige land ropt høylytt om at rettferdigheten måtte skje fyllest, og at de ansvarlige burde stilles for retten i Haag, sier Njálsson.

Godkjenner ikke internasjonal rett ICC kan imidlertid bare reise tiltale mot personer som er borgere av stater som har godkjent domstolen. Statenes suverenitet er det åpenbare hindret mot at ICC skal kunne pådømme grove internasjonale forbrytelser hvorsomhelst på kloden. Hittil har 113 av verdens 192 stater godkjent domstolen og dens myndighet.

- En mulighet ICC har for å reise tiltale når de mistenkte ikke tihører «vennligsinnede» stater, er at FNs Sikkerhetsråd overkjører statens suverenitet. Men ettersom USA er et av de fem faste medlemmene av Sikkerhetsrådet, skjønner alle at det ikke vil skje - så lenge Sikkerhetsrådet blir kontrollerte av de seirende maktene etter annen verdenskrig, sier Njálsson.

- Norge har et ansvar I ICCs statutter heter det at domstolen skal ta opp en sak kun dersom en ansvarlig stat ikke er stand til det, eller ikke viser vilje til selv å ta hånd om forbryterne.

ALDRI ETTERFORSKET: 27. august 2007 står det i en obduksjonsrapport at det ble funnet «sår og brennmerker, i tillegg til synlige skader på hode, arm, overkropp, bein og nakke» på kroppen til en mann irakisk politi påsto hadde drept seg selv. Saken ble aldri etterforsket. Her ser man en irakisk fange som blir arrestert av irakiske styrker januar i år. Foto: SCANPIX/AP
ALDRI ETTERFORSKET: 27. august 2007 står det i en obduksjonsrapport at det ble funnet «sår og brennmerker, i tillegg til synlige skader på hode, arm, overkropp, bein og nakke» på kroppen til en mann irakisk politi påsto hadde drept seg selv. Saken ble aldri etterforsket. Her ser man en irakisk fange som blir arrestert av irakiske styrker januar i år. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Dersom USA selv setter i gang omfattende etterforskning og rettssaker, gjør de ICC overflødig. Men dessverre. USA har nok ingen ærerik tradisjon for å dømme egne krigsforbrytere. Det betyr likevel ikke at stater som mener de er opptatt av brudd på internasjonale menneskerettigheter, som Norge, har en unnskyldning for å la Wiki-lekkasjene forbigå i stillhet, sier Njálsson.

400 000 DOKUMENTER: I går publiserte Wikileaks nær 400 000 hemmeligstemplede Irak-dokumenter. Foto: SCANPIX
400 000 DOKUMENTER: I går publiserte Wikileaks nær 400 000 hemmeligstemplede Irak-dokumenter. Foto: SCANPIX Vis mer
BØR GRANSKE: Irak bør granske opplysningene om at landets styrker har begått systematisk tortur og overgrep på fanger, oppfordrer Human Rights Watch. Foto: SCANPIX
BØR GRANSKE: Irak bør granske opplysningene om at landets styrker har begått systematisk tortur og overgrep på fanger, oppfordrer Human Rights Watch. Foto: SCANPIX Vis mer