- Norge bør sende unge, friske og spreke irakiske og syriske flyktninger for å kjempe mot IS

Nestleder i forsvarskomiteen vil trene opp flyktninger, for så å sende dem inn i kampen mot IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka ble det klart at Norge vil sende et militært bidrag på rundt 60 personer til Jordan, herunder spesialsoldater. Gruppa skal trene og rådgi syriske grupper i deres kamp for å frigi områder som kontrolleres av terrorgruppa IS. Gruppa skal hovedsaklig ha base i Jordan, men kan i helt spesielle tilfeller også operere på syrisk territorium.

- Når Norge skal lære opp lokale styrker i krigføring, bør disse framtidige soldatene også inkludere unge, friske og spreke flyktninger som har ankommet Norge. Vi har fått såpass mange flyktninger fra Syria og Irak, og det er sikkert mange som er veldig motiverte til å kjempe mot IS, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp), nestleder i Forsvarskomiteen på Stortinget.

- Ville kjempet mot nazistene Årsaken til at Norge nå vil bidra med spesialstyrker, er at terrororganisasjonen IS ses på som «den største terrortrusselen vi har». Norge må også «ta sin del av kampen», ifølge statsminister Erna Solberg. Frps nestleder i forsvarskomiteen støttet regjeringens avgjørelse, samtidig som han er imot å sende soldater til utlandet.

- Jeg støtter regjeringens linje, men er skeptisk til vår deltakelse i konflikter ute. Også i denne. Jeg er usikker på hva som er målet, på hvem vi støtter. Jeg tror intensjonen er god, men den intensjonen kan misoppfattes, sa nestlederen i Utenriks- og forsvarskomiteen.

Nå har han fått tenkt seg litt om:

- Det er stor skepsis i Norge at vi ikke vil vite hvem det er vi lærer opp. Men vi vet hvem flyktningene som er i Norge er, og de vil bedre kunne vurdere hvem som er hvem siden de kommer derfra. Derfor er det mye bedre å lære opp og sende syriske og irakiske flyktninger. Det finnes sikkert veldig mange motiverte blant flyktningene, sier han og fortsetter:

- Vinn-vinn-situasjon - Dette vil være en vinn-vinn-situasjon. Både for flyktningene, for Irak og Syria og for Norge. Hvis jeg hadde flyktet fra Norge under andre verdenskrig, ville jeg helt klart ha kjempet mot nazistene, sier Tybring-Gjedde.

- Men avgjørelsen om å sende ut soldater er jo allerede tatt. Er det ikke for seint å skulle lære opp flyktninger som nylig er kommet til landet? Lurer Dagbladet.

- Styrkene skal jo ikke sendes før til sommeren, så det er tid. Samtidig skal vi jo lære dem opp fordi de ikke er så godt trent, og flyktningene vil jo få trening før de sendes ned. Dessuten skal det jo ikke være noen tvang, sier Tybring-Gjedde. 

- Vil hjem Frp-politikeren mener syriske og irakiske flyktninger kan bli trent i trygge forhold i Norge, for så å dra til Jordan.

- Det er rart hvis vi drar ned dit for å kjempe deres krig, samtidig som de kommer hit og ber om beskyttelse. Da jeg var i Jordan, sa også folk i UNHCR til meg at flyktningene vil tilbake til Syria, bare krigføringen slutter. Nå kan de få muligheten, sier Tybring-Gjedde.

Det er ikke første gang at Tybring-Gjedde har foreslått å sende flyktninger til borgerkrigen i Syria for å krige. Også i desember i fjor kom han med et lignende forslag:

- Dersom det blir bred internasjonal enighet om at det bør settes inn styrker på bakken, bør de mange syriske flyktningene kunne bidra. Norge og andre land bør derfor kunne trene opp syrere som har kommet til Europa. De vil kunne bidra med lokal kunnskap og samtidig oppfattes mindre som en invasjonsstyrke enn utenlandske styrker, sier Tybring-Gjedde den gang da.