«Norge bør skamme seg»

Avni Dervishi (32) som jobber i den svenske Riksdagen, mener seg regelrett trakassert av tollere da han kom til Oslo for å møte kjæresten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/STOCKHOLM (Dagbladet): Ved ankomst Bussterminalen i Oslo ble svensken trukket til side av to tollere. Han viste legitimasjon fra Riksdagen, men forteller at dette ikke var godt nok.

-  De krevde å få se passet mitt, og det skal jo ikke være nødvendig når du reiser fra Sverige. De gikk gjennom innholdet i bagen min, og spurte meg hvorfor jeg hadde så lite klær med meg. Jeg følte meg krenket, og ble sjokkert over behandlingen, sier Dervishi.

Han er opprinnelig fra Kosovo, men har vært svensk statsborger i en årrekke. Han har gått på skole og universitet i Sverige, jobbet for FN i flere år, og arbeider nå for Folkpartiet i Riksdagen.

-  Jeg var den eneste passasjeren som ble holdt igjen. Jeg snakker utmerket svensk, og kunne dokumentere at jeg jobber i Riksdagen, men det hjalp ikke. Norge bør skamme seg over en slik behandling av folk med utenlandsk bakgrunn, sier Avni Dervishi.

-  Sender protest

-   Jeg fikk ingen begrunnelse på hvorfor de holdt meg igjen, og jeg oppfattet situasjonen som et avhør. Jeg vil nå sende en protest på behandlingen jeg fikk til den norske ambassaden her i Stockholm, sier han.

Dervishi har også skrevet leserinnlegg til Dagbladet.

-  Det er relativt uvanlig å holde igjen en passasjer i nesten en time. Da må det ha vært mye bagasje, eller en spesielt tilspisset situasjon. Det høres imidlertid merkelig ut at vedkommende ble bedt om å vise pass hvis det forelå gyldig legitimasjon, sier kontrollsjef Oddvar Sæther i Tollregion Oslo og Akershus.

Frykter smugling

Sæther understreker at han må få vite mer om hva som skjedde, før han kan si noe mer konkret om saken.

-  På generelt grunnlag kan jeg si at det kommer en del narkokurerer på bussene fra Sverige og andre land.

-  I løpet av et døgn kommer det over 30 busser fra hele Europa, og vi utfører kontroller på passasjerer som kommer med disse bussene, sier Oddvar Sæther.