- Norge bør stille med flere soldater

Egeland vil ha soldater som lovet, til Darfur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Egeland stiller seg uforstående til advarsler om at et oppdrag i Darfur-regionen i Sudan vil være for farlig for norske soldater.

FNs tidligere visegeneralsekretær krever i stedet at Norge bidrar med flere soldater for å styrke sikkerheten i Darfur, hvor millioner av mennesker er berørt av den fire år lange konflikten.

Norske myndigheter burde stille større militære ressurser til rådighet for å stanse massakrer, voldtekter og andre forbrytelser, mener Egeland.

- Norge har «ingenting» å levere for å stanse overgrepene, sa Egeland under et foredrag på Universitetet i Oslo tirsdag.

Etterpå utdypet han kritikken overfor NTB:

- Norges bidrag har vært spesielt stort og godt på den humanitære siden. Jeg håper man kommer med et sjenerøst bidrag av soldater. Det er ikke mangel på ulltepper, men på soldater i Darfur, sier han.

- Norge bør stille med de 200-300 soldatene landet har lovet, pluss mer. Norge bør også gi andre og flere bidrag for å gjøre styrken mer effektiv, fastslår Egeland.

Han bekreftet tirsdag at han er ønsket av FNs nye generalsekretær Ban Ki-moon til å arbeide for verdensorganisasjonen med spesialoppdrag i konflikt- og kriseområder.

VIL HA VÅPENMAKT TIL DARFUR: Titalls tusen mennesker bor i flyktningeleiren El Sallam nord i Darfur. Jan Egeland vil ha flere norske soldater for å hjelp den hardt pressede befolkningen. Foto: SCANPIX/AP
VIL HA VÅPENMAKT TIL DARFUR: Titalls tusen mennesker bor i flyktningeleiren El Sallam nord i Darfur. Jan Egeland vil ha flere norske soldater for å hjelp den hardt pressede befolkningen. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

(NTB)